Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Hrvaška pomoč Ukrajini, Xi Jinping pri Putinu, posnetek padlega Ka-52

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:49 pop

V Moskvo je na obisk k Vladimirju Putinu pripotoval kitajski predsednik Xi Jinping, Ukrajina je dobila hrvaške robotske oklepnike za odstranjevanje min, v Bahmutu še naprej srdit upor Ukrajincev, na Ruski strani je veliko informacij o tveganju, da se začenja ukrajinski protinapad. Objavljeni so posnetki, kako je bil zadet helikopter Ka-52, včeraj pa tudi ostanki enakega helikopterja po sestrelitvi na tleh, a pri tem bi naj bil razlog padca, ker je zadel v žice daljnovoda, oba člana posadke bi naj umrla.

O pomoči iz Hrvaške, ki ima zaradi vojne, ki je bila pred tremi desetletji pri nas, veliko izkušenj s posledicami obsežnih minskih polj, na spletnih omrežjih v Ukrajini veliko poročajo. Vozila, ki so prišla v Ukrajino, Hrvaška tudi proizvaja in so dobra reklama za industrijo sosednje države.

https://twitter.com/markito0171/status/1637703510320979968

Po pomenu za svetovno skupnost pa je veliko pomembnejši obisk kitajskega predsednika Xi Jinping v Moskvi. Kitajska bi lahko, če bi Rusiji zagotovila pomoč v strelivu in oborožitvi, resno vplivala na potek vojne v Ukrajini, kjer se je Rusija znašla v resnih težavah. A doslej Kitajska ni bila pripravljena pomagati Rusiji pri poskusu vojaške okupacije evropske države, kar bi imelo resne posledice tudi za posle, ki jih ima Kitajska z Evropo, ZDA in vsemi zavezniki teh držav, ki so gospodarsko veliko pomembnejši partner Kitajske kot Rusija. Kitajska je namesto orožja ponudila pogajanja, kako doseči mir.

Da so se pripravljeni pogovarjati o miru, če bodo ukinjene sankcije proti Rusiji in pravni postopki proti voditeljem, so sporočili tudi iz Moskve. Zadnji je bil sprožen proti Vladimirju Putinu zaradi kraje ukrajinskih otrok, s katero se celo hvalijo po ruskih medijih.

Moskvi, ko se zavzema za mir, ni veliko verjeti, ker je običajno njihova predpostavka, da bo temelj za ta mir, da bodo sosednji državi ukradli še nekaj ozemelj, ki so jih brutalno vojaško okupirali in razrušili. To so v preteklosti pogosto že dosegli. Nazadnje so si relativno “mirno” priključili Krim.

Posnetek, za katerega ni znano, kdaj je nastal, prišel pa naj bi iz ruske strani, kaže, kako je bil zadet ruski helikopter Ka-52.

Helikopterje Ka-52 (Kamov Ka-52, znan je tudi kot Aligator), ruska vojska obsežno uporablja pri okupaciji Ukrajine in jih je bilo zaradi tega doslej že veliko sestreljenih. V invaziji na Ukrajino bi naj Rusom z neba do začetka marca padlo, bilo poškodovanih ali zapuščenih 31 teh helikopterjev, za enajst obstajajo tudi posnetki. To je, po oceni zahodnih obveščevalcev, približno polovica vseh helikopterjev, ki so jih Rusi izgubili v Ukrajini doslej.

Včeraj so bili objavljeni še posnetki enakega helikopterja na tleh, za katerega pa se zdi, da je padel, ko je zadel v žice daljnovoda:

Ka-52 so v primerjavi z enosedežno inačico Ka-50, iz katere so razviti, preurejeni za izvidniške naloge in označevanje ciljev, zaradi tega imajo dva člana posadke, boljše radarje, opremljeni so za nočno delo, letijo lahko tudi v slabih vremenskih razmerah, imajo pa manj zaščite od jurišnega Ka-50. Ukrajina “Aligatorjev” ne uporablja, jih je pa iz Rusije uvažal Egipt.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu