Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

MAIN STREAM MEDIJ MORBIDNO ONKRAJ DEMOKRACIJE

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:52 pop

Dimitrij Rupel je bil zunanji minister prve demokratično izvoljene slovenske vlade Lojzeta Peterleta, ki je izvedla osamosvojitev države. Zunanji minister je bil pozneje še večkrat v vladah Janeza Drnovška in Janeza Janše. Bil je tudi župan Ljubljane in veleposlanik v ZDA. Je avtor številnih knjig. V preteklosti je bil tudi urednik. Denimo, Nove revije, ko je izdala znamenito 57. številko.

V časopisu Delo, ki velja za vodilno (main stream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah slovenske državne ureditve. Ta bi se morala uskladiti s sodobnimi političnimi pojavi in gibanji, ki živijo “onkraj čislanega modela večstrankarske predstavniške demokracije”. Glavna ovira za tako blagodejno spremembo, po odhodu Boruta Pahorja s položaja predsednika republike, naj bi bil (of course!) Janez Janša. Sicer ne gre samo zanj, ampak za vso t.i. osamosvojiteljsko generacijo.

Pri vsej svoji zanimivosti je prispevek (Mojca Pišek: Desnica v paliativni oskrbi, Delo, 10. marca 2023) sprt z dejstvi, pri tem pa terja ukrepe, ki jih poznamo iz zgodovine totalitarizma. Takole pravi:

  1. osamosvojiteljska generacija je zahtevala (trdo) lustracijo politikov prejšnjega režima;
  2. mediji (in njihovi inženirji) vzdržujejo pri življenju stranke in figure, ki nimajo političnih odgovorov na izzive časa;
  3. na njihovo mesto je treba postaviti sodobne politične pojave in gibanja, ki nasprotujejo demokraciji.

Ob tem se je avtor(ica) prispevka predal(a) mračnjaški fantaziji: “odsluženi generaciji” bi ponudili paliativno oskrbo, sicer pa bi zadostovalo, če se ji omogoči lepa naravna smrt, da se nekega večera odpravi spat in se nikoli več ne zbudi.

V nasprotju s trditvijo avtorja/avtorice v Sloveniji po letu 1990 (žal!) nismo imeli nikakršne lustracije, medtem ko je bila najtrša lustracija značilna za vsa leta oblasti politikov prejšnjega režima. Ta režim je vsa leta po letu 1945 pobijal in pošiljal v zapore svoje nasprotnike. Med njimi je bil Jože Pučnik, vse o tem in drugih primerih pa se lahko poučimo iz knjig Igorja Omerze (Velikani slovenske osamosvojitve in Udba).

Na Trgu republike, ki se je sprva imenoval Trg revolucije, stojijo trije spomeniki revoluciji, tj. politiki “onkraj čislanega modela večstrankarske predstavniške demokracije”. Poleg velikanskega Tršarjevega spomenika so tam skupaj s Kardeljem še “meščani iz Calaisa”, ki imajo nogavico čez obraz, ob robu, nasproti parlamenta in grobnice narodnih herojev pa stoji marmornat spomenik neveljavni ustavi iz leta 1974, ki jo je leta 1991 zavrgel in nadomestil s slovensko ustavo naš Državni zbor. Kot je znano, neveljavna “ustava” iz leta 1974 napoveduje: 

…razvoj takih družbenih odnosov, v katerih se bo uresničevalo načelo komunizma »vsak po svojih sposobnostih – vsakemu po njegovih potrebah«.

Sicer je po pol stoletja, odkar so nastali, na omenjenem spomeniku mogoče prebrati tudi naslednje stavke enostrankarske socialistične demokracije (onkraj čislanega modela večstrankarske predstavniške demokracije), ki močno spominjajo na formulacije iz prispevka o evtanaziji osamosvojitvene generacije:

Image
Foto: D. R.
Image
Foto: D. R.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu