Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Grozovit teroristični napad v Moskvi, so v ozadju islamisti?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2024, 11:50 dop

O vsaj nekaj deset in celo več kot sto mrtvih in velikem številu ranjenih poročajo iz koncertne dvorane in nakupovalnega centra v Moskvi. Na posnetkih je bilo videti večje število mlajših moških z avtomatskimi puška, ki streljajo po ljudeh v preddverju stavbe in tudi v eni od koncertnih dvoran, kjer je precej panike. Del stavbe, ki lahko sprejme nekaj manj kot deset tisoč ljudi, je močno gorel. Po še prvih informacijah bi lahko bili v ozadju islamistični ekstremisti iz Kavkaza, skupina ISIS je celo razglasila napad za svoj dosežek. Ruska policija bi naj prijele skupino osumljencev, ki je bila na begu, a ne vseh.

Medvedjev udaril proti Ukrajini

Del strehe se je po požaru zrušil. V stavbi je bilo po prvih ocenah več kot šest tisoč ljudi, ki so čakali na skoraj razprodan koncert skupine Picnic. So pa bili hkrati še drugi dogodki. Da bi lahko prišlo do terorističnih napadov ekstremistov so zahodne države opozarjale že več tednov in pozivali svoje državljane, naj se ne udeležujejo velikih zbiranj. A so opozorila v Moskvi zavračali kot zahodno propagando. Tudi Putin osebno.

Zdaj pa se je Dmitrij Medvedjev takoj odzval z obtožbami proti Ukrajini.

Iz Ukrajine so skoraj hkrati sporočili, da s terorističnim napadom absolutno niso povezani, da pa ne izključujejo, da so v ozadju ruske obveščevalne službe. Na spletnih omrežjih je objavljenih tudi že nekaj odzivov na podtikanje krivde Ukrajini na spletnih omrežjih, denimo z informacijami, kako je bil odkrit kombi z ukrajinskimi tablicami, ki ga preiskujejo varnostni organi. Tablice so bile Beloruske. Odzivi so pa bili, denimo, da se po Rusiji in Moskvi ljudje zanesljivo vozijo s kombiji z ukrajinskimi tablicami, ker takšni niso sumljivi:

Na kraj terorističnega napada so prišle posebne protiteroristične enote, ki so vdrle v stavbo. Objavljen je posnetek, kako so prijeli enega od osumljencev. Po prvih informacijah ruski obveščevalci v povezavi z napadom iščejo večjo skupino moških iz Kavkaza iz nestabilnega območja, ki meji na Čečenijo. Skupino v renaultu bežečih moških pa so tudi ustavili, dva sta mrtva.

Rusija je ponoči nadaljevala svoje obsežne teroristične napade z droni in raketami na Ukrajino, dan prej so raketirali celo veliko hidroelektrarno.

V Moskvi je bilo prijetih več ljudi, skupino moških bi naj na območju aretirali že pred terorističnim napadom, z območja pa poskuša policija odstraniti novinarje.

Po pričevanjih ljudi, ki so zbežali iz stavbe, bi naj najmanj štirje teroristi, po drugih informacijah pa tudi deset, streljali z avtomatskimi puškami na vse okoli sebe, ko so se počasi gibali skozi stavbo, uporabljali pa so tudi bombe za zažiganje, zaradi česar je začelo vse goreti. Veliko bi naj bilo ranjenih. Varnostniki v stavbi bi naj ne bili oboroženi. Žrtve niso le posledica streljanj. Vsaj del ljudi je umrlo, ker so se skrili v različne dele stavba, a se pozneje zadušili zaradi dima.

Na območje je prišlo vsaj 70 reševalnih vozil in posebne enote. Ranjene odvažajo tudi s helikopterji. Po Rusiji so zaprli več velikih nakupovalnih centrov in odpovedali koncerte, zaostrili so varnostne ukrepe na letališčih, veliko je strahu, da bo terorističnih napadov še več.

Reševalci pomagajo ranjenim, iz stavbe prinašajo trupla, gasilci poskušajo evakuirati čim več ljudi.

Pred možnostjo terorističnih napadov ekstremističnih skupin v Moskvi so zahodne države svoje državljane opozarjale že dalj časa in odsvetovale udeležbo na množičnih dogodkih.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu