Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

2TDK: Urednici Jadranka in Manica nista pokazali vrat goljufom

(Last Updated On: 06/07/2018)

Državna volilna komisija je včeraj uradno ugotovila rezultat referenduma o zakonu o drugem tiru, na katerem je večina volivcev zakon zavrnila, a na volišča ni prišlo dovolj volivcev, da bi bil referendum veljaven. A to še ne pomeni, da bo državni zbor rezultat referenduma lahko že razglasil, predsednik Matej Tonin (NSi) pa zakon o 2 tiru poslal v objavo v uradni list. Pobudnik referenduma Vili Kovačič se bo – verjetno že danes – ponovno pritožil. Prvič so sodniki referendum razveljavili zaradi vladnega goljufanja, ker so si tam dodelili javni denar za kampanjo, ki ga opozicija ne more dobiti in si s tem zagotovili nepošteno prednost. Tudi v drugo so za vlado v kampanji pred referendumom z javnim (državnim) denarjem sodelovala podjetja v državni lasti, kar je zelo podobna goljufija.

Je pošteno, da so v kampanji državna podjetja?

Rezultat lanskega in letošnjega referenduma je bil tak:

Uradni rezultat lanskega in letošnjega referenduma o 2TDK. Lanskega je vrhovno sodišče razveljavilo, ker si je vlada z javnim denarjem zagotovila nepošteno prednost v kampanji pred opozicijskimi strankami. Da je ravnanje po Lex Čepin hudo sporno, sem že ob odločitvi vlade, da si dodeli ta denar, opozoril v Spletnem časopisu.

Pobudnik referenduma se lahko pritoži v treh dneh po objavi ugotovitve državne volilne komisije o rezultatu referenduma, je Kovačiča včeraj opozoril direktor službe DVK Dušan Vučko. Ugotovitev DVK o rezultatu bo v uradnem listu objavljena danes, skrajni rok za pritožbo se bo iztekel v ponedeljek.

Kovačič mi je včeraj povedal, da se bo zanesljivo pritožil. Verjetno celo že danes. Ocenjuje namreč, da je bila izvedba referenduma tudi drugič nepoštena. Med drugim tudi zaradi tega, ker so v referendumski kampanji uradno sodelovala podjetja v državni lasti, ki so pod nadzorom vlade, med njimi celo podjetje 2TDK, ki ga vodi nekdanji minister in državni sekretar Metod Dragonja. Na referendumu smo odločali, ali bo to novo državno podjetje, ki ga je za ta namen ustanovila vlada Mira Cerarja, prevzelo vodenje posla z gradnjo drugega tira in upravljanje velikanske vsote davkoplačevalskega denarja.

To podjetje in druga (denimo Luka Koper, Slovenske železnice, Dars…) za kampanjo v resnici niso porabila kaj veliko denarja. Le odprli in zaprli so posebne račune. A to ni povsem zastonj in ni bilo brez ciljev. Kampanje so uradno prijavili, ker je to način, da so lahko prišli na soočenja javne televizije. Javni medijski zavod, čeprav v državnih podjetjih niso niti skrivali, da samo zlorabljajo ureditev, jim je propagandne nastope tudi omogočil. Odločno večino v programskem in nadzornem svetu RTVS so si zadnja leta zagotovili poslanci koalicije SMC, DeSUS SD.

Vrat jim Rebernikova in Janežičeva nista pokazali

Vili Kovačič med včerajšnjo sejo DVK Foto: P. J.

Ta večina je nastavila novega direktorja Igorja Kadunca in predčasno pred pol leta odstavila odgovorno urednico informativnega programa Jadranko Rebernik. Predstavnikom državnih podjetij, ki jim zakon ostro prepoveduje vsako financiranje strankarskih ali referendumski kampanj, lani ko je bila urednica Rebernikova in letos, ko najpomembnejše uredništvo vodi Manica Janežič, v javnem zavodu niso pokazali vrat. Čeprav je bilo jasno, da s tem vlada hodi po zelo nevarnem robu. Urednici se po odnosu do nenavadnega ravnanja šefov državnih podjetij nista razlikovali.  Čeprav gre za nepravilnost, pa je malo verjetno, da bi zaradi tega sodišče ponovno razveljavilo referendum. Ponavljanje referenduma ni poceni in zdi se, da je posledica le vse nižja udeležba, ki so jo politiki tudi umetno spodbujali z izbiro datumov izvedbe referenduma.

Kaj bo s projektom drugi tir, če Kovačiča sodniki v drugo zavrnejo, pa je tudi še nejasno. Zakon bo v tem primeru objavljen, a nova vladna koalicija ga lahko tudi spremeni. Proti je bilo sicer res le 127.602 volivcev, le za odtenek več kot polovica, kar je bilo daleč od kvoruma, ki je nad 342.000 volivcev. A hkrati je to precej višje število glasov od števila volivcev LMŠ Marjana Šarca, ki ga je na parlamentarnih volitvah volilo 112.250 volivcev. Zadnja leta vladajočo SMC Mira Cerarja pa, denimo, le 86.868 volivcev. Če bi kvorum veljal tudi na parlamentarnih volitvah, doslej vladajoče stranke SMC, DeSUS in SD skupaj z LMŠ ne bi dosegle kvoruma za veljavnost referenduma: volilo jih je le 331.531 volivcev.

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
image_pdfimage_print
(Visited 897 times, 1 visits today)

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu