Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

EU ankete: Lažeta Nova24TV in Delo ali Dnevnik?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Pravilo, da LMŠ Marjana Šarca raziskave javnega mnenja kažejo fenomenalno podporo, na volitvah pa potem zgrmi, potrjujejo prve bolj resne meritve podpore listam strank za evropske volitve. LMŠ nenadoma ni več daleč spredaj po nobenih od raziskav. Po večini sploh več ni spredaj. Doslej so bile objavljeni tri. Po Novi24TV in Delu je s krepko prednostjo na vrhu nenadoma koalicija SDS in SLS z nosilcem Milanom Zverom. Po Dnevniku pa sta na vrhu izenačeni SD z nosilko Tanjo Fajon in LMŠ z Ireno Jovevo, ki rahlo vodita pred SDS+SLS.

Čudaštvo Dnevnika: Jelinčič

Podobnemu nenavadnemu nihanju smo bili priča že lani pred volitvami poslancev, ko je LMŠ v začetku leta tudi krepko vodila, potem zgrmela. Za Ninamedio, rezultate raziskav je objavljala javna televizija, pa je bilo lani v začetku leta značilno, da je “pumpala” v višave SD Dejana Židana. Celo pred SDS in LMŠ. Raziskava, ki so jo tokrat naredili v Ninamedii, objavil pa je rezultate zadnji teden časopis Dnevnik, ima ob SD in LMŠ čisto na vrhu še večjo nenavadnost. Povsem izpuščajo listo SNS, ki jo je državni volilni komisiji ta teden prvi predal Zmago Jelinčič, za katerega je že dolgo znano, da namerava kandidirati. Ninamedia ga sploh nima med strankami, ki jih meri in prikazuje.

To je, ker je po obeh drugih raziskavah javnega mnenja Jelinčič zelo blizu sedežu v evropskem parlamentu, skoraj neverjetni flop raziskave. SNS je že v preteklosti Ninamedia podcenjevala. Da lista SNS nima čisto nobene podpre, pa preprosto ni mogoče verjeti. Da povsem izpuščajo tiste, ki jim niso všeč, jemlje verodostojnost mediju, ki takšne objavlja. Tako so bili predstavljeni rezultati:

Tako so pa videti nenavadna nihanja popularnosti v treh raziskavah, ki so bile objavljene ta mesec, za šest list, ki jim trenutno najbolje kaže. Prikazani so, da je mogoča primerljivost med raziskavami in z volitvami, le deleži volivcev, ki so opredeljeni za stranke.

Prvo raziskavo je naredila raziskavo agencija Parsifal za Novo24TV, ki je edina merila tudi novo stranko DOM Bernarda Brščiča. Ta je po tisti meritvi krepko prehitela listo SMC z Gregorjem Peričem.

Kdo v medijih navija za koga?

Dober teden pozneje sta bili hkrati objavljeni raziskavi Ninamedie v Dnevniku in Mediane v Delu. Medianino je (s praktično enakimi rezultati) uporabil tudi Evropski parlament v svoji zadnji projekciji rezultatov volitev po različnih evropskih državah. Primerjalno so bili rezultati vseh treh raziskav, z upoštevanjem le opredeljenih volvicev (deleži drugih so razporejeni sorazmerno podporam opredeljenih) takšni:

Primerjava kaže, da sta Parsiafal in Mediana izmerila zelo podobne deleže SD in LMŠ, po Novi24TV nekoliko navzgor odstopa SDS+SLS, po Ninamediji pa je ta lista nadpovprečno nizko, SNS pa sploh nima, štrlita pa ji navzgor, ne ravno presenetljivo za to agencijo in časopis, SD in LMŠ.

Posebej zanimive se velikanske razlike med raziskavama Dela in Dnevnika, ki sta bili narejeni in objavljeni praktično hkrati in torej ni mogoče reči, da so burni dogodki zadnjega tedna spremenili razmerja sil. V šali bi lahko rekli, da kažeta, kdo podpira koga. Delo bolj desne stranke, Dnevnik leve. A le v šali. Delo v lasti Kolektorja, ki ga obvladuje član Kučanovega Foruma 21 Stojan Petrič, nikakor ni podpornik SDS Janeza Janše. Za lastnike Dnevnika pa je tudi znano, da so iz kroga strank sedanje vladne koalicije. V grafiki so prikazani deleži le za liste opredeljene volivce, deleži preostalih so preračunani sorazmerno podpori opredeljenih.

Po pluralnosti tiska Slovenija krepko zaostaja za sosednjo Madžarsko, ki jo naši vladarji, ki obvladujejo večino medijev, pogosto kritizirajo, da onemogoča opozicijske medije. Pri nas dnevnih časopisov, ki bi bili nazorsko blizu desnici, vladajoči niti slučajno ne morejo ukinjati, ker jih ni.

Ko gre za delitev osem sedežev, ki v evropske parlamentu priapdajo Sloveniji bi po Delu (in projekciji EU parlamenta) listi SDS+SLS in SD dobili po dva sedeža, po enega pa LMŠ, Levica, SNS in NSi. Po Dnevniku pa po dva SD, LMŠ in SDS+SLS, po enega pa NSi in DeSUS.

A raziskavam javnega mnenja ni preveč verjeti, do volitev pa je tudi še daleč in vse je še mogoče.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu