Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Depolitizacija: Med stavko na vrhu najbolj branih portalov vladna propaganda, da gasilci dobivajo preveč

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 01:58 pop

Precej glasni protesti gasilcev, ki zahtevajo višje plače, so danes zaznamovali dogajanje v centru Ljubljane in tudi v medijih. A mediji so se nanje odzvali drugače kot v preteklosti na proteste, ki so jih praviloma ob petkih organizirali iz leve, vodil pa Jaša Jenull. Tisti protesti so bili vsakič na vrhu naslovnic najbolj branih medijev, iz naslovov pa je bilo jasno, da jih uredniki podpirajo, še posebej močno jih je vedno reklamiral 24ur.com, ki je daleč najbolj bran spletni portal v državi. Danes po poldnevu na njihovi spletni strani stavke gasilcev ni bilo mogoče opaziti. Protest ni bil na vrhu, glavno sporočilo zgodbe, da se je nekaj dogajalo v centru Ljubljane, ki je uvrščena relativno nizko v spodnjo vrsto, pa je bilo, da vlada pravi, da plače gasilcem vseskozi rastejo. Torej, da je protest povsem mimo.

Drugi najbolj brani spletni portal Siol.net, kjer je vlada konec lanskega leta politično nastavila svoj vrh, se je še bolj izkazal. Protest gasilcev so sicer dali povsem na vrh, a ne protest, na vrhu strani je ministrica za javno upravo in začasno tudi za notranje zadeve Sanja Ajanović Hovnik, ki sporoča, da so gasilci eni bolje plačanih v javnem sektorju. To je celo nadgradnja POP TV, tam so vsaj na sliki na naslovnici vidni gasilci in njihovo sporočilo, da hočejo boljše plače. Na Siolu še gasilcev niso objavili.

Da še niso povsem depolitizirani, pa nekoliko presenetljivo kaže naslovnica MMC (RTVSLO.SI), ki tudi vsebinsko dogodka v centru ne naslovi s propagandnimi sporočili vlade, da imajo gasilci že previsoke plače.

Gasilce sta podprla Janša in Klakočar Zupančičeva. A različno. Šarec je žalosten kot gasilec.

Prakse poročanja z naklonjenostjo o protestih v primerjavi s preteklostjo, bi lahko rekli, niso spremenili.

Protesti gasilcev so bili glasni, zaznamovalo jih je tudi veliko dima in siren, so pa opazovalce zmotile eksplozije precej močnih petard ali podobnih sredstev. Zaradi tega je bilo zaznati tudi nekaj ogorčenja. Igranje z ognjem in eksplozivi je za gasilce, ki so običajno tisti, ki gasijo posledice, nenavadno sporočilo. Če so jih res oni uporabljali.

Dokaj nevtralno držo je pokazal portal N1, ki gasilcev nima povsem na vrhu, so pa na naslovnici prikazali bakle in sporočili, da je po Ljubljani močno pokalo.

Na internetu je precej pozornosti pritegnilo, ker je gasilcem izpred stavbe državnega zbora pomahala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Gibanje svoboda). Proti ravnanju oblasti, katere del je, so namreč protestirali. Med gasilci pa ni bilo opaziti obrambnega ministra Marjana Šarca ali celo premiera Roberta Goloba, ki se je pred časom protesta, ki so ga organizirali politkolesarji, čeprav je bil tudi proti politiki njegove vlade, osebno udeležil, češ da je na strani protestnikov in protestov.

Ob Klakočar Zupančičevi pa je proteste in gasilce danes podprl tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS). Tako:

Na proteste gasilcev se je odzval tudi obrambni minister Šarec, pod njegovo ministrstvo sodijo. Tako:

Protestniki so bili tako glasni, da so nekoliko zmotili celo pogovore Klakočar Zupančičeve, ki so medtem potekali v državnem zboru s predsednikom Sobranja Republike Severne Makedonije Talatom Xhaferijem.

Pogovor Urške Klakočar Zupančič s predsednikom sobranja Makedonije Talatom Xhaferijem Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu