Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kdo so bili zasebni lastniki GEN-I, ki so Golobu dali milijonske nagrade?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th februar 2023, 01:09 pop

Pojasnila, kako je lahko Robert Golob z drugimi v vrhu GEN-I dobival plačo daleč čez omejitve, ki jih je zakon določal za vodilne v pretežno državnih podjetjih, kakšno dodatno nagrado za izredno uspešnost poslovanja in na podlagi česa so mu še dodatno izračunali in nameravali izplačati za obdobje 2016 do 2021 in kakšna je bila višina rezervacij za te nagrade v okviru stroškov dela, od vlade v dopolnilu poslanskega vprašanja poskuša pridobiti vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Golob je v štirih letih prejel okoli milijon evrov več plač in nagrad kot bi jih smel po zakonu, ki je določal najvišje dovoljene plače v podjetjih v pretežno državni lasti. Zakon, ki omejuje najvišje nagrade, je javnosti je znan kot Lahovnikov zakon, sprejet je bil kot posledica ogorčenja zaradi milijonske nagrade nekdanjemu direktorju NLB Marjanu Kramarju. Točnega zneska, koliko več od zakonskih omejitev je Golob dobil, vam ne morem povedati, ker je številke GEN-I v letnih poročilih prikril, navajali so le neto zneske plačil Golobu in drugim vodilnim in ne bruto zneskov, ki bi jih morali.

Še dodatno pa so Golobu (in tudi drugim) lani za vodenje v prejšnjih letih nameravali izplačati še skoraj milijon in pol dodatne nagrade. Dobili bi torej celo bistveno več kot nekoč Kramar. Točni zneski tudi v primeru niso znani. GEN-I javnosti že tradicionalno prikriva. Zdaj jih od vlade zahteva poslanka. Za to nagrado je najprej, ko se je neuradno pred volitvami razvedelo zanjo, Golob napovedal, da jo bo podaril v humanitarne namene. Nazadnje pa se ji je letos na predlog iz GEN pisno odrekel. GEN-I je skupaj z GEN lani kot povsem državno podjetje dobil sto milijonska jamstva davkoplačevalcev, ker so se znašli v finančnih težavah zaradi pretresov na trgu energentov. Uzakonjena so bila ta jamstva na predlog vlade Roberta Goloba. Za zdaj ni podatkov, da bi tudi drugi nekoč vodili podpisali, da se odrekajo dodatnim nagradam.

Del dodatnih vprašanj Jelke Godec

Iz vlade so Godčevi prvič odgovorili, da zakon v primeru Goloba v preteklosti ni veljal, ker bi naj ne vodil podjetja v pretežno državni lasti. Godčeva zdaj zahteva pojasnila o tej privatizaciji, zaradi katere GEN-I ni bil v državni lasti, ki pa ji je iz vlade niso pojasnili. In tudi v medijih le ugibamo o tem. To, kdo so bili ti zasebni lastniki, ki so Golobu in drugim dodelili milijonske nagrade in so medtem iz strukture podjetja že izginili, še nikoli ni bilo pojasnjeno. Nobenih imen in priimkov ni, da bi bilo mogoče preveriti. Godčeva pričakuje tudi pojasnila, zakaj ministrstvu za gospodarstvo iz podjetja v preteklosti niso posredovali zahtevanih pogodb, proti katerim članom organov nadzora družbe so bili uvedeni postopki zaradi prikrivanj, kakšne so bile globe in v katerem primeru je sodišče odločilo v prid teh nadzornikov…

Celotno dodatno vprašanje je takšno:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu