Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada umaknila zakon o 600 evrih dodatka za sodnike in tožilce

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th februar 2023, 07:23 dop

Po uničujoči kritiki zakonodajno pravne službe državnega zbora, da gre za arbitrarno rušenje plačnih razmerij med vejami oblastmi, ki pomeni kršitev več členov ustave, ki sem jo predstavil v Spletnem časopisu, je vlada umaknila iz procedure zakon o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev v višino 600 evrov vsak mesec. Za ta zakon so koalicijske stranke Svobode, SD in Levice že odločile, da ga bodo jutri uzakonile po postopku za primer vojne, katastrofe ali odpravo nepopravljivih posledic za državo. Na vso moč pa ga je podprl sodni svet, a s pripisom, da besedila niso prebrali, ker ga še niso dobili.

Za nujen postopek so se poslanci koalicijskih strank odločili z razlago vlade, da bodo sicer nastale hude posledice za državo. Pri umiku pa vlada zdaj ne pojasnjuje, zakaj teh nepopravljivih posledic nenadoma ne bo več, če novost ne bo uzakonjena. Ni čisto jasno, kako bo država sodnikom in tožilcem za januar zdaj izplačala dodatek, ki jim ga je obljubil premier Robert Golob. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je pojasnila, da nameravajo proučiti kritike zakonodajno pravne službe državnega zbora in si vzeti več časa za premislek, kako rešiti težave s prenizkimi plačami v pravosodju. Ministrica pa ni nič povedala o tem, zakaj pravnih zadreg že prej niso opazili na ministrstvu, ki ga vodi ali zakaj ni nanje opozorila vladna pravna služba, ki skrbi za pravno pravilnost ravnanja.

Kar niso opazili v vladi, sta opazili bralci v anketi, ki ste vladni predlog odločno zavrnili. Glasujete lahko še vedno:

Ali podpirate dvig plač sodnikom in tožilskim funkcionarjem za 600 evrov po nujnem postopku?

View Results

Loading ... Loading ...

Sklep vlade, da zakon o 600 evrih mesečnega dodatka umikajo iz procedure, je takšen:

Kako je sodni sveto podprl umaknjen zakon, ko ga še niti prebral ni, poročam v povezanem članku:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu