Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sumljivo: Olga Karba je Dejana Karbo premagala skoraj brez kampanje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th april 2019, 08:36 dop

S kampanjo težko vsega 882 evrov je Dejana Karbo, ki ga je za župana kandidiral za SD Dejana Židana, premagala županja Ljutomera Olga Karba. Tako vsaj trdi v poročilu o kampanji, ki ga je objavila na Ajpesu. Znesek je sumljivo nizek, še posebej, ker je Karba hkrati prijavila, da je pa kar 6.822 porabila za kampanjo svoje liste za občinski svet, s čemer je krepko presegla omejitev, ki jo določa zakon.

Karba Desetkrat manj kot Čelan

V drugem krogu je za županjo Ljutomera Olgo Karbo glasovalo 3.018 volivcev. Za nekdanjega novinarja Dela, pozneje pa Dnevnika Karbo, ki je zaslovel s članki o SDS v aferi patria in z zgodbami o sumih, da ima kardinal Franc Rode morda nezakonskega otroka, je lani glasovalo 2.404 volivcev. Stroški županske kampanje Olge Karba v Ljutomeru, ta ima slabih deset tisoč volilnih upravičencev, so nenavadno nizki tudi v primerjavi z drugimi županskimi kandidati. Med zanimivejšimi, ki so poročali v zadnjem času, je iz po številu volivcev približno dvakrat večjega Ptuja Štefan Čelan, ki prijavil skoraj desetkrat dražjo kampanjo. Čelan je v drugem krogu izgubil proti kandidatki SD Nuši Gajšek. Še bistveno težjo kampanjo pa je iz Maribora, kjer je dobrih 90.000 volilnih upravičencev, prijavil Franc Kangler, ki tam v drugem krogu s 25.676 evri ni premagal Saša Arsenoviča.

Županja Karba pa je, a na obraten način, presenetila s poročilom o stroških za svojo listo za občinski svet, v katerem priznava, da so porabili krepko več kot sploh dovoljuje zakon. V drugem krogu volitev je bilo v Ljutomeru 9.643 volilnih upravičencev, za vsakega se sme za kampanjo za listo ali za župansko kampanjo porabiti največ 40 centov. To pomeni manj kot štiri tisoč evrov. Za kampanjo Liste Olge Karba je bilo porabljeno 6.822 evrov. Kršitev zakona je Cvetko Melin v poročilu o stroških kampanje priznal tako:


Melin je predsednik krajevne skupnosti Ljutomer, po objavah v medijih pa tudi partner Karbe. Prijavljena sta tudi na istem naslovu. Da pri denarju za promocijo liste Olge Karba ni bilo varčevanja, kaže, ker je so v Ljutomeru za to porabili več kot je za kampanjo svoje liste porabil Štefan Čelana v dvakrat večjem Ptuju. Predvsem pa Čelan seveda ni porabil več kot dovoljuje zakon. Podatki o najvišji dovoljeni in dejanski porabi so takšni (limit je izračun po številu upravičencev v drugem krogu županskih volitev):

Podatkov, koliko sta porabila Dejan Karba v Ljutomeru in Nuša Gajšek na Ptuju, še ni, ker velike stranke, med njimi tudi SD, še niso poročale o stroških kampanj. Podobno tudi še ni poročila, koliko je SMC stala županska kampanja za Saša Arsenoviča.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu