Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ukrajinci v Donecku zadeli nekdanjega šefa Roscosmosa in namestnika premiera za obrambno industrijo Rogozina

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th januar 2023, 10:16 dop

V ukrajinskem obstreljevanju hotela v Donecku je bil ranjen nekdanji direktor ruske vesoljske agencije (Roscosmos) Dmitrij Rogozin, ki je bil na območju spopadov kot del skupine vojaških svetovalcev. Rogozin je bil večkrat izvoljen v rusko Dumo, med leti 2011 in 2018 je bil v vladi Rusije kot namestnik premiera zadolžen za obrambno industrijo, pred tem pa je bil ruski ambasador pri Natu. Nekaj časa v politični karieri je vodil skrajno desno stranko, ki se je imenovala Domovina. Z vrha ruske vesoljske agencije je bil odstavljen julija letos. Po neuradnih informacijah je bil razlog, da bi zmanjšali napetosti, ker je bil prevelik skrajnež.

Ruska tiskovna agencija poroča, da je bil prepeljan v bolnišnico, poškodovan ima hrbet, poškodbe pa bi naj ne bile smrtno nevarne. V ukrajinskem obstreljevanju, po ruski oceni s francoskim 155 milimetrskim topniškim sistemom Caesar, ki ga proizvaja podjetje Nexter, sta dve osebi umrli, poškodovanih je več. Ruska tiskovna agencija v poročilu objavlja še oceno, da je verjetno šlo za napad Ukrajincev na točno to skupino.

S sistemom Caesar, gre za havbico, ki je lahko na vozilu 6×6 ali 8×8, ki je bil razvit v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, je mogoče dokaj natančno z običajnim strelivom zadeti cilje na razdalji 42 kilometrov, s pomočjo raket pa na razdalji do 55 kilometrov.

Havbica Caesar v dolini reke Srednji Evfrat 2. decembra 2018. Vir Wikipedia, fotografija ameriške vojske, narednik 1. razreda Mikki L. Sprenkle

V Ukrajini bi naj bilo najmanj 24 takšnih sistemov, ukrajinski vojaki so se za rabo usposabljali tudi v Franciji. Francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal, dobavo še novih sistemov, ki so bili prvotno, kot navaja Wikipedia, namenjeni Danski.

Da so v Ukrajini številni oborožitveni sistemi iz Francije, kaže ta zadnji dan objavljen posnetek:

Kraj, kjer je bil ranjen Rogozin, je označen na zemljevidu:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu