Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslanci SMC in Levice ogrožajo pošteno izvedbo volitev

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th april 2018, 12:21 dop

Ker je Borut Pahor razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve od danes že potekajo opravila za izvedbo volitev. Opoldne bo državna volilna komisija določala rokovnike, ambasade, kjer so bo glasovalo… Volitve so zaradi odstopa premiera Mira Cerarja predčasne, roki pa skrajšani. Že pojutrišnjem izteče skrajni rok za odprtje predvolilnih računov za organizatorje kampanj. Za pozabljivce in zamudnike zakon določa drakonske globe: od 10.000 do 20.000 evrov. Še 1.500 do 3.000 eurov  pa za odgovorno osebo. Večina poslancev SMC in vsi iz Levice pa je prejšnji teden dosegla, da bo parlament, ki je že razpuščen, še odločal o spremembah ureditve, ko gre za financiranje strank in kampanj na področju kazni. S spreminjanjem pravil igre, ko igra teče, kar skušajo doseči, ogrožajo poštenost izvedbe volitev. Bizarno pa je, da to počnejo zaradi propagandnih razlogov, da bi očrnil SDS, popravljajo pa napako, ki so jo sami zagrešili pred štirimi leti, ko so tik pred volitvami na hitro popravljali zakon, da bi – med drugim – svojim strankam zagotovili več proračunskega denarja.

Muscolo na Muscola

Tokratno spremembo je Jani Möderndorfer, ki je iz Pozitivne Slovenije prestopil v Zaab, nazadnje pa v SMC, s še 13 poslanci SMC predlagal v začetku februarja iz  propagandnih razlogov, da bi očrnil SDS Janeza Janše. To stranko bi namreč doletel odvzem dotacij iz proračuna zaradi posojil, ki so jih najeli od bosanske državljanke in podjetja, katerega solastnik so, če bi veljal zakon kot je bil prvotno sprejet leta 2013. A so ta odvzem dotacij tik pred volitvami leta 2014 ukinili, menda pomotoma, ko so popravljali kapitalno napako, ker je zakon onemogočal financiranje skupnega nastopa dveh strank na volitvah: SLS in NSi na evropskih. Če zakona ne bi popravili, bi bila kazen za skupno financiranje skupne kampanje, kar je najbolj običajna stvar na svetu, visoka denarna globa in odvzem proračunskih dotacij. Predvsem pa so si s spremembo tik pred evropskimi volitvami iz velikih strank takrat (leta 2014) zagotovili možnost prelivanja denarja, ki v parlamentu za strokovno pomoč pripada poslancem, na račune svojih strank. Koliko je zaradi te spremembe zadnji dve leti “padlo” na račune strank, kaže grafika:

Najbolj donosna je bila novost za vladni SMC in Desus, ki jima strokovno pomoč v DZ nudi vladna mašinerija in denar za to lahko prelijejo na račun stranke za plačilo volilnih kampanj. Opozicija nima enakih možnosti. Podatkih v grafu za Levico so nepopolni za leto 2017. Za leto 2016 prikazujem seštete podatke IDS in TRS, za leta 2017 pa le vsoto za čas po združitvi teh dveh strank junija, za čas pred tem vsote na Ajpesu namreč niso dostopne v njihovih poročilih. Čeprav je na vrhu NSi letos prišlo do menjave, kot predsednico navajam še Ljudmilo Novak, ker je lani še vodila stranko.

Han: Bi za spremembo poskusili pošteno?

Če zakon v prihodnjih tednih poslanci SMC in Levice popravijo, novost ne bo veljala za posojila SDS. Za nazaj spremembe ne veljajo. Se bo pa o posojilu SDS govorilo in pisalo, je najbrž računica Möderndorferja, ki zahteva popravek ureditve. Ureditve, ki ne določa kazni, če stranka več let ne plačuje računov kampanj. Takšnih je bilo zadnja leta na levi več in te napake Möderndorfer niti ne poskuša popraviti. Möderndorfer je v preteklosti vodil tudi znameniti projekt Muscolo, da bi prepovedali kandidiranje obsojenim na zaporne kazni, katerega cilj je bil tudi le črniti Janšo. Projekt je propadel, ko je ustavno sodišče razveljavilo sodbe v primeru Patria proti Janši in mu vrnilo poslanski mandat s sodbo, da je vladajoča večina (SMC, Desus, SD) v parlamentu povrhu ravnala neustavno in nezakonito, ko je Janši odvzela poslanski sedež.  SMC je imela štiri leta časa, da popravi zakone o volitvah, strankah in kampanjah, pa tega pravočasno ni storila. Spreminjanje pravil igre v času, ko tekma poteka, velja za kršitev vseh standardov poštenega in razumnega ravnanja pred volitvami in pomeni ogrožanje poštenosti izvedbe volitev. To in naveličanost nad projekti Janija Möderndorferja, je bil najbrž eden od razlogov, da je bila večina vodij poslanskih skupin februarja gladko proti, ko je spremembo 14 poslancev SMC takrat skušalo spraviti v proceduro po skrajšanem postopku.  “Utrujen sem od tega, da se ves čas ukvarjamo s SDS in z Janezom Janšo. Sprejemamo zakone, da bi jim škodovali, jih disciplinirali. Jaz bi raje SDS premagal na pošten način,” je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han takrat pojasnil, zakaj je proti temu, da bi tik pred volitvami popravljali zakona o političnih strankah, kot predlaga  Möderndorfer (SMC), ki z nikomer iz drugih strank prej ni uskladil te ideje.

V SMC niso vsi za te zlorabe

Zahtevo za izredno sejo, na kateri bi po razpustu parlamenta spreminjali zakon o političnih strankah v določbah o kaznih, je pred tednom podpisalo 27 poslanci SMC in pet iz Levice. V SMC so različni pogledi, ali je pametno v razpuščenem parlamentu na izrednih sejah na vrat na nos sprejemati celo več zakonov kot so jih pred razpustitvijo. Prva takšna izredna seja bo že danes in bo trajala vse do četrtka. A na dnevnem redu  ne bo najbolj čudaških zakonov kot je o kolektivnih kulturnih pravicah narodov nekdanje socialistične Jugoslavije, o privilegiranih penzijah za kulturnike ali spreminjanju ureditve financiranja političnih strank.

Zahteve za izredno sejo o množici bolj čudaških zakonov ni podpisalo osem poslancev SMC. To so bili: Marjan Dolinšek, Marko Ferluga, Izidor Kamal Shaker,  Maruša Škopac, Anton Danilo Ranc, Dušan Verbič in Igor Zorčič in Teja Ljubič. Nadomestila jih je peterica iz Levice. O spreminjanju zakona o političnih strankah, bo odbor za notranjo politiki razpravljal čez teden. Seja odbora je nujna, da bi lahko na izredni seji odločal še razpuščeni državni zbor.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu