Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Begunci: Hostel kot dnevni center na Škofijah še v zraku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th junij 2017, 09:25 pop

„V Slovenijo je pripotovalo še 13 državljanov Sirije, ki bodo vložili prošnje za mednarodno zaščito. Do sedaj je bilo tako v Slovenijo premeščenih 199 oseb, od tega 35 državljanov Eritreje iz Italije ter 141 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva iz Grčije.“

To so danes sporočili iz notranjega ministrstva.

Za zdaj v azilnih domovih

Še štirinajst Sircev je v Slovenijo pripotovalo že prejšnji teden. Kot prosilci za azil so vsi trenutno v azilnih domovih in njihovih izpostavah, kjer je prostora dovolj. Postopki urejanja statusa običajno trajajo kakšna dva meseca.

Ko dobijo status pa bi se morali preseliti v integracijske hiše ali v zasebne nastanitve. Podatki Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov za dan 25.5.2017 o tem, kje bivajo azilanti, so takšni:

Da bi preseljenim iz Grčije in Italije zagotovili dodatne prostore za integriranje, je notranje ministrstvo marca letos najelo dve večji stavbi na Škofijah in v Velenju.  A na Škofijah, kjer bi lahko bivalo do 50 oseb, se je resno zapletlo in zdi se, da tam zaradi upora domačinov ne bo centra za azilante.

Bo hostel dnevni center za azilante?

Nekdanji Hostel na Škofijah je vlada najela 13. marca za mesečno 7002 evra. A najemnine, ker stavbe še niso prevzeli, država še ne plačuje. Vlada se je zaradi upora domačinov z občino Koper, ki jo vodi Boris Popovič, zadnje čase dogovarjala, da bi tujce namestili v pet manjših stanovanj, ki jih ponuja občina, hostel pa bi uporabljali le za druženje in aktivnosti azilantov podnevi.
Tak predlog je od vlade prejšnji teden dobila občina Koper. Najprej je kazalo, da bi o tem lahko tudi dosegli dogovor. Predsednik krajevne skupnosti Škofije Edmond Gašpar  je za prihodnji teden napovedal delni zbor krajanov, na katerem bi ti dobili več informacij in dejal, da bo zanj sprejemljivo, kar bo za krajane.

Kot kaže soglasja ne bo

A ker je po tem civilna iniciativa Škofije sporočila, da zamisli nasprotuje, tega dogovora najbrž ne bo. Med ljudmi je slišati govorice, da bi lastnici prostorov lahko vlado tožili, če odpove najem prostorov. In še marsikaj.

Manj težav je v Velenju, kjer so pogodbo za najem stavbe azilnega doma podpisali 6. marca 2017, najemnina je 15.000 evrov, dokler ne pride do dejanske vselitve pa velja znižana, ki je 9.000 evrov mesečno. Primopredaja nepremičnine je bila že marca.

Prosilci za azil, ki še nimajo statusa, so po podatkih urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov 25.5.2017 bivali:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu