Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dober ali zanič marakeški kompromis?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/01/2019)

“Dober kompromis,” so iz vlade ocenili globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki ga je na medvladni konferenci  v Marakešu v Maroku v imenu naše vlade podprl državni sekretar notranjega ministrstva Sandi Čurin. Od prvotno 193 držav je v Marakeš prišlo dogovor podpret več kot 164 predstavnikov vlad. Niso pa bilo predstavnikov vlad precej pomembnih držav: ZDA, Izraela, Avstralije, Avstrije, Madžarske, Italije, Češke, Slovaške, Poljske, Latvije… Med državami, kjer se zapleta v parlamentih, svetovni mediji omenjajo tudi Slovenijo, katere predstavnik je sicer bil v Marakešu. 

Ljudje niso najbolj za “globalni” dogovor

Razlog je morda, ker je opozicija zahtevala celo odločanje ljudstva na posvetovalnem referendumu. Odbor za zunanjo politiko DZ na zahtevo opozicijske SDS o tem razpravlja že ta teden (v sredo popoldan).  V opoziciji (SDS, NSi, SNS) ocenjujejo nasprotno kot vlada, da gre za “zanič kompromis”. Tako se je na podpis odzval predsednik SDS Janez Janša:

Sporazum o migracijah bodo države čez teden potrjevale še v Organizaciji združenih narodov (OZN), kjer bo za večina, a dogovora ne bodo podprle številne pomembne države. Možnosti, da bi poslanci vladnih strank, ki imajo večino v DZ, razpisali referendum, ki ga predlaga opozicija, so le teoretične. Pravi zakonodajni referendum o tem sporazumu pa ni mogoče, ker ne gre za dogovor, ki bi ga sploh ratificiral DZ. Ni akta o katerem bi bil mogoč zavrnitveni referendum. 

Je pa mogoč posvetovalni referendum, ki ni zavezujoč, na tem referendumu pa bi ljudje prav lahko odločili obratno kot je vlada in zavrnili dogovor. Da je odločna večina proti, kažejo raziskave javnega mnenja. Skoraj plebiscitarno proti so bralci, ki so se odzvali na anketo v Spletnem časopisu. Ta anketa ni in ne poskuša biti znanstvena raziskava javnega mnenja. Kaže pa mnenje bralcev, ki pošiljajo sporočilo. Takšno je:

Anketa o sporazumu o migracijah

Glasujete lahko še vedno:

Decembra bodo države potrjevale sporazum "za varne, urejene in zakonite migracije". Kako bi morala ravnati slovenska politika?

View Results

Loading ... Loading ...

Ali posvetovalni referendum bo ali ne, bo dokončno odločil državni zbor z glasovanjem.

MNZ: Ni obvezujoče, ne bo posledic

Dogajanje na konferenci v Marakešu so iz notranjega ministrstva pojasnili tako:

“Globalni dogovor kot posledica obširnih in kompleksnih pogajanj med 180 državami, mednarodnimi organizacijami in civilno družbo ni izpopolnjen dokument, je pa dober kompromis. Predstavlja okvir za sodelovanje in je vir priporočil ter dobrih praks, ki jih države lahko uporabijo pri snovanju svojih migracijskih politik. Slovenija bo pri izvajanju globalnega dogovora upoštevala naslednja načela:

  • Globalni dogovor ni pravno zavezujoč.
  • Globalni dogovor spoštuje suverenost držav in njihovo pravico, da same določajo svojo nacionalno politiko in zakonodajo, povezano s priseljevanjem. Pri tolmačenju dogovora bomo upoštevali jasno razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami.
  • Globalni dogovor v prvi vrsti rešuje način migracij, ne pa njihovega obsega.
  • Globalni pakt jasno priznava obveznost vseh držav, da ustrezno sprejemajo in ponovno sprejemajo svoje državljane, kar je bistveni element za dobro delovanje globalnega sistema migracij.
  • Prostovoljno vračanje z asistenco je zaželena možnost, ni pa edina možnost, dogovor omogoča tudi prisilno vračanje.
  • Globalni dogovor priznava univerzalnost človekovih pravic in temeljnih svoboščin.
  • Reševanje migracij pri njihovem izvoru je najučinkovitejša in najtrajnejša rešitev. Slovenija je močno zavezana temu cilju.

Izvajanje dogovora je naslednji korak mednarodne skupnosti na poti k uspešnemu upravljanju procesa globalnih migracij. Potrebna bosta močna politična predanost in dejavno sodelovanje z Mednarodno organizacijo za migracije na čelu. Pričakujemo okrepljeno sodelovanje z mrežo Organizacije Združenih narodov za migracije z močno vlogo Mednarodne organizacije za migracije kot koordinatorja vseh sestavnih delov mreže.”

Celotno sporočilo MNZ o konferenci v Marakešu lahko preberete na povezavi tukaj: /novica/10472/

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu