Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

KLAKOČARJEVA IN ŠAREC, NE ŽALITA POLICISTOV VARNOSTNIKOV

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 12:38 pop

Mediji poročajo, kako predsednik vlade Robert Golob potrebuje svojo varnostno službo (beri para policijo), ki ga bo varovala, saj ne zaupa policiji in policistom Centra za varnost in zaščito Generalne policijske uprave, ki naj bi bili krivi za to, da se je v javnosti pojavila fotografija njegovega mladoletnega sina ob njegovem prvem obisku v Bruslju (tako pravi predsednica DZ Klakočar Zupančičeva). Še več takih ali drugačnih izjav na temo varovanja varovanih oseb je bilo. Obrambni minister Marjan Šarec je tako dejal, da so mu kot predsedniku vlade dodelili policiste, ki niso vedeli, kje je Državni zbor. Predsednik vlade pa je danes (14.12. 2022) v Državnem zboru evidentno lagal, da je uredba o njegovem varovanju nastala na notranjem ministrstvu in ne v Generalnem sekretariatu vlade. Bivša ministrica Tatjana Bobnar je 12. 12. 2022 v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Dejana Kaloha, jasno odgovorila, da tako notranje ministrstvo, kot tudi policija pri nastajanju omenjene uredbe, nista sodelovala, še več, organizacijo para policijske enote, ki bo, oziroma že varuje, Roberta Goloba, so z vidika stroke odsvetovali, s čimer se popolnoma strinjam.

Policisti Centra za varovanje in zaščito Generalne policijske uprave, so namreč visoko usposobljeni posamezniki, ki obvladajo vse potrebne veščine za varovanje varovanih oseb, tako tujih, ko so na obisku v Sloveniji, kot domačim varovanih oseb. Zapisal sem že, da so ti policisti zelo uspešno dvakrat varovali papeža, dva ameriškega predsednika, in kronane glave tudi kraljico Elizabeto II., da ne govorim o stotinah tujih predsednikov vlad in držav. Za Roberta Goloba očitno to pač ne zadostuje, zato si je omislil svojo para državno policijo, ki bo varovala le njega.

Robert Golob (GS) in Tanja Fajon (SD), povsem desno Luka Mesec (Levica) Foto: DZ/Matija Sušnik

In danes je na vse to reagirala še policija. V svojem odzivu na izjave politikov so »nežno« zapisali (ne vem zakaj taka nežnost), da »na pavšalne in krivične ocene o delu slovenskih policistov – varnostnikov ne pristajajo«. Poudarjajo še, da z novo službo (para državno policijo Roberta Goloba) korektno sodelujejo, čeprav so njeni ustanovitvi nasprotovali.

Vse lepo in prav. Zame je ta odziv vodstva policije premalo ciljan. V nadaljevanju naj navedem nekaj osebnih izkušenj. Ko sem bil leta 2012 izvoljen za notranjega ministra sta se že na hodniku Državnega zbora ob meni pojavila dva policista. Seveda sta mi povedala to, kar sem že vedel, da sem od takrat naprej pač varovana oseba.

Zanimivi so bili prvi kontakti s policisti, ki so me varovali. Ja, prosim, hvala, ne vem, prav… To so bile vse njihove besede. Na trenutke se mi je zdelo kot, da imajo omejen besedni zaklad. Toda temu ni tako, gre za izjemne profesionalce, ki svoje delo opravljajo odgovorno in profesionalno in to je vse. Nič drugega jih ne zanima.

Marjan Šarec, uradno obrambni minister, zame pa še vedno vaški komik, je pred dnevi dejal, da so mu dodelili varnostnike, ki niso vedeli, kje je Državni zbor. To je seveda žalitev policistov varnostnikov in nič drugega, oziroma drugače povedano, to je zahvala Robertu Golobu, da je lahko obrambni minister, čeprav ga je ljudstvo na volitvah poslalo med vaške zabavljače.

Marjan Šarec Foto: DZ

Tudi meni se je v leto in mesec dolgi karieri varovane osebe (notranji minister), zgodilo le enkrat, da so me policisti varnostniki pripeljali na zadnji (zaklenjen) vhod hotela v Moravskih Toplicah in ne na glavni vhod, kjer so me čakali sogovorniki. Zato seveda nisem delal nobenega spektakla, nisem obsojal policistov varnostnikov, čeprav jim je bilo zelo nerodno in so se ne vem kolikokrat opravičili. Dejanski krivec za ta spodrsljaj pa sem bil jaz in ne policisti varnostniki. Nisem namreč dovolil, da bi pred menoj in mojima varnostnikoma šla tako imenovana predhodnica, ki bi moja policista varnostnika točno usmerjala.

Ne glede na vse se popolnoma zavedam, da so policisti varnostniki Centra za varnost in zaščito Generalne policijske uprave visoko usposobljeni in profesionalni. Vsaka kritika na njihov račun je popolnoma neupravičena in neutemeljena.

V skladu s temi načeli sem ravnal tudi leta 2012, ko sem bil notranji minister. Takratni obrambni minister Karl Erjavec mi je namreč že prvi dan imenovanja druge Janševe vlade poslal spisek policistov varnostnikov, ki naj bi varovali njega in nihče drugi. Njegovi želji nisem ugodil (za to so bili razlogi, ki mi jih je posredovala policija), nisem obremenjeval niti predsednika vlade Janeza Janše, Karl Erjavec pa se je moral sprijazniti z mojo odločitvijo, da ga bodo varovali policijski varnostniki, ki jih bo določila policija in ne on.

Karl Erjavec Foto:DZ/Matija Sušnik

Za konec pa še »nagradno vprašanje«. Policija ima dva policijska sindikata, ki sta bila zelo glasna v času tretje Janševe vlade. Ste ob odstopu Tatjane Bobnar slišali kak njihov odziv. Jaz ne. Seveda je jasno, da ne gre za policijska sindikata, temveč za dve levi politični trobili. Sram naj jih bo.

Vinko Gorenak Foto: DZ

Vinko Gorenak je bil leta 2000 imenovan za državnega sekretarja v ministrstvu za notranje zadeve za področje policije in splošnih zadev, od 1. 12. 2000 pa je kot državni podsekretar opravljal naloge vodje Službe za varnostne analize in varnostno politiko na notranjem ministrstvu. Leta 2004 je postal državni sekretar notranjega ministrstva, po letu dni pa državni sekretar v kabinetu premiera. Leta 2012 je bil izvoljen za notranjega ministra. V državni zbor je bil izvoljen trikrat: leta 2008, 2011 in 2014. Leta 2018 se je upokojil. V času zadnje vlade Janeza Janše je dve leti znova opravljal delo državnega sekretarja v kabinetu premiera. Od zamenjave vlade po aprilskih volitvah je spet upokojenec.

Komentar je bil najprej objavljen tukaj: http://www.vinkogorenak.net/2022/12/14/klakocarjeva-in-sarec-ne-zalita-policistov-varnostnikov-14-12-2022/. Objava še v Spletnem časopisu je s soglasjem avtorja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu