Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Referendumska zmaga Nike Kovač, prihaja obilna vlada za Maljevca

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:28 pop

Ker so volivci na referendumu potrdili spremembo zakona o vladi, s katero bo ustanovljenih pet novih ministrstev, bo moral premier Robert Golob (GS) parlamentu predlagati obsežno rekonstrukcijo vlade, da bi tudi dobil ministre, ki bodo vodili vsa ta nova ministrstva. Vlada, ki smo jo dobili pred pol leta, ki se s tem poslavlja, bo morala predlagati tudi spremembe ureditve, da bi državni zbor popravil pristojnosti ministrstev. Za zdaj je namreč državni zbor s spremembo zakona o vladi spremenil le poimenovanja ministrstev, organizacija vlade pa s tem še ni popravljena. Parlament pa bo moral potrditi tudi spremembe državnih proračunov za prihodnji dve leti, da bi nova ministrstva dobila denar.

Naš 8. marec je zmagal za…

Vodenje ministrstva za solidarno prihodnost, popularno imenovanega tudi za iskanje rud in izgubljanje časa, bi moral po prvih načrtih prevzeti šef Levice Luka Mesec. Ministrstvo za delo pa ustanovitelj zavoda 8. marec Simon Maljevac. V kampanji se je za to močno trudila direktorica tega inštituta, ki se razglaša za nevladnega, Nika Kovač. A je v pogovoru za Delo Mesec povedal, da ministrstva za prihodnost Levica več noče. Zdaj vseeno bo. Kdo ga bo vodil, ni jasno. Okolje, podnebje in energijo bi lahko prevzel zdaj infrastrukturni minister Bojan Kumer, vodenje infrastrukture pa donedavna šefica SAB, ki že na drugih volitvah zapored ni bila izvoljena za poslanko, Alenka Bratušek.

Kako so se za te nove vladne funkcije za svojega ustanovitelja borili zadnje tedne v Zavodu 8. marec, kaže posnetek:

Uradni rezultat, potrjevanje ministrov in še denar

Golobova ministrska ekipa bo reorganizirana in močno okrepljena

Čisto takoj vse to ne bo šlo. Najprej bo morala državna volilna komisija prešteti še vse glasovnice, ki bodo po pošti prihajale še nekaj časa in razglasiti uradni rezultat, da je večina na referendumu odločila, da bodo ustanovljena nova ministrstva za naravne vire in prostor, za kohezijo in regionalni razvoj, za digitalno preobrazbo, za solidarno prihodnost in za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Deloma ta nova ministrstva prevzemajo pristojnosti že obstoječih. Potem bo rekonstrukcijo ministrske ekipe, torej nove ministre in morebitne menjave dosedanjih, moral premier Robert Golob državnemu zboru še predlagati, ta pa spremeniti še pristojnosti posameznih ministrstev in jim dodeliti tudi denar. Primerjava dosedanje vlade in tiste, ki jo bomo sčasoma dobili, je takšna:

Kako se spreminjajo pristojnosti je zapleteno prikazati, so pa posamezniki na spletnih omrežjih spremembe poskušali narisati. Ena od skic je bila takšna:

Precej razburjenja je med ekologi povzročilo, ker bo prenesena pristojnost varovanja okolja in bo po njihovi oceni poslej podrejena področju energetike, iz katerega je na vrh vlade prišel premier Robert Golob.

Številne organizacije in posamezniki so pred referendumom zaradi tega tudi protestirali. Nevladna organizacij Balkan River Defense je, denimo, posvarila: “Nova vlada, z Golobom in »svobodo« na čelu, je v mnogih pogledih obravnavanja okolja in narave (ter še česa) precej slabša od prejšnje Janševe, pa če si priznate ali ne. Odločila se je namreč za še bolj krut korak zoper okolje; okolje bi rada izročila v roke onesnaževalcev – energetiki! Če jih to nedeljo ne bomo usekali po prstih, se zna zgoditi, da se bomo poslovili od zadnjih slovenskih divjih rečnih odsekov, saj je za energetike, ki so se znašli v političnem vrhu, edina vrednota denar.”

Simon Maljevac, ki bi po rekonstrukciji vlade lahko postal minister, v preteklosti pa je bil tudi že kandidat Levice na volitvah, se je kot ustanovitelj inštituta 8. aprila letos, ker je postal namestnik ministra (državni sekretar), umaknil iz funkcije ustanovitelja v institutu, ki ga mediji razglašajo za neodvisno nevladno organizacijo. Nasledila ga je Alenka Bricelj Kreč.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu