Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za sodnika Đorđevića in guvernerja Jazbeca izredno odločanje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2018, 08:52 pop

Pravosodnemu ministru Goranu Klemenčiču vendarle še lahko uspe doseči, da bo sedanja vladna koalicija vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića za šest let izvolila za podpredsednika vrhovnega sodišča. Da bo Klemenčič propadel z Đorđevićem, se je zdelo, ker bo predsednik republike Borut Pahor razpustil državni zbor in je bila zato že odpovedana redna aprilska seja, na kateri bi poslanci Đorđević lahko izvolili. A možne so, če to zahtevajo vladni poslanci, tudi še izredne seje parlamenta. Đorđević tudi po ocenah uglednih vrhovnih sodnikov ni najbolj primeren kandidat, a je edini, ki si sploh želi biti podpredsednik Damijanu Florjančiču. 

Bo imenovanje izredno?

Predsednik DVK Mitja Horvat Foto: DZ

Prejšnji mesec predsedniku mandatno volilne komisije Mitji Horvatu (SMC) izvolitve Đorđevića ni uspelo dodatno spraviti na zadnjo redno sejo državnega zbora, ki se je končala ta teden. Klemenčič je Đorđevića predlagal prepozno, da bi bil lahko redno uvrščen. Za širitev pa je bilo prejšnji mesec presenetljivo le sedem poslancev, točno toliko pa tudi proti.   “DeSUS,” je bilo med poslanci SMC v dvorani slišati razočaran šepet, kdo je kriv, da Đorđević ni bil dodan na dnevni red zadnje redne seje parlamenta. “Drži, vzdržali smo se. Se je pa tudi en poslanec SMC,” mi je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pozneje potrdil, da šepetanje ni bilo povsem netočno.

A za čez dva tedna je ta teden Horvat že sklical novo sejo mandatno volilne komisije in na dnevnem redu je tudi imenovanje podpredsednika vrhovnega sodišča Đorđevića, pa tudi seznanitev z odstopom guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca. Jazbeca je evropska komisija namreč imenovala  za direktorja za načrtovanje in odločanje o reševanju v odboru za reševanje bank. Odstopna izjava Jazbeca je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/b08462956b5bd78b6e03.pdf”]

Redne seje državnega zbora, kjer bi se poslanci lahko seznanili z odstopom guvernerja in Đorđevića imenovali za podpredsednika vrhovnega sodišča, ne bo, ker bo Pahor prej razpustil državni zbor. Lahko pa te točke uvrstijo na kakšno od množice izrednih sej, ki jih iz vladne koalicije že napovedujejo za številne na hitro napisane zakone, ki so jih zadnje mesece na hitro s podpisi vladni poslanci, kar nekaj pa tudi vlada, vložili v proceduro.

Pretekle ne vedno uspešne kandidature

Državna sekretarka Tina Brecelj Vir: vlada

V preteklosti je Đorđević neuspešno kandidiral za šefa vrhovnega sodišča, evropskega sodnika in ustavnega sodnika. Za ustavnega sodnika ga je leta 2007 v državnem zboru podprlo 35, proti jih je bilo 42 poslancev. Nazadnje  Đorđevića v več poskusih predsednik republike Borut Pahor nikakor ni želel predlagati za evropskega sodnika. Njegovo kandidaturo sta podprla vlada in sodni svet. A pri Pahorju se je ustavilo. Če bi ga Pahor predlagal, bi kar polovico kandidatne liste tvorila nekoč zakonca Miodrag Đorđević in vrhovna sodnica Nina Betetto. Betettova je pozneje izpadla na evropskem nivoju. Predvsem bolj rumene medije je Đorđević zadnje mesece polnil zaradi domnevnih težav s sinovoma, ki ju ima z drugo pomembno žensko: z državno sekretarko Gorana Klemenčiča  Tino Brecelj. Težave so bile najprej menda na osnovni šoli  Prežihovega Voranca, nadaljevale pa bi se naj tudi na osnovni šoli Poljane, kamor sta starša zaradi težav menda prepisala enega od precej živih fantov.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu