Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kako kaže na referendumih: nepričakovano visoka udeležba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:28 pop

Do 16. ure je na trojnem referendumu o zakonu, s katerim bi vladne stranke iz 14 na 19 povišala število ministrstev, glasovalo 466.516 volivcev ali 27,53 odstotka volilnih upravičencev, je sporočila državna volilna komisija. Na referendumu o noveli zakona o vodah julija 2021 je bila volilna udeležba do 16. ure še višja 29,76-odstotna, glasovalo je 505.539 volivcev, končna volilna udeležba je bila takrat 46,46-odstotna. Če podatke preračunamo bi tokrat na volišča skupaj lahko prišlo okoli 40 odstotkov volivcev, kar pomeni, da na razplet ne bo nujno vplival kvorum, da mora biti proti vsaj petina vseh volivcev. Če bo večina proti zakonu, bo pri 40 odstotni udeležbi kvorum presežen. Če bo večina za vladne zakone, pa bo tudi presežen, a na drugi strani. Visoka udeležba je presenetljiva zaradi množice volitev, ki si zadnje tedne sledijo. Izvedbo referendumov hkrati z volitvami so vladne stranke zavrnile, čeprav bi bilo to bolj ekonomično za volivce in državo, prav s ciljem, da znižajo udeležbo in si povečajo možnosti za uspeh.

Udeležba je visoka v primerjavi z drugimi referendumi v preteklosti, trije pred tem so imeli nižjo skupno udeležbo kot je tokrat do 16 ure.

V pregledu sta dva referenduma o drugem tiru.

Kakšen bo rezultat referendumov?

Referendum o drugem tiru je država morala ponoviti, ker je vlada Mira Cerarja goljufala, ko si je iz državnih rezerv dodelila sto tisoč evrov za kampanjo, ki jih druga stran ni dobila in zaradi tega izvedba prvega referenduma, kot sta presodila ustavno in vrhovno sodišče, ni bila poštena. Pred današnjim odločanjem je Nova24TV s pomočjo meritve agencije Parsifal napovedala, da bo na referendumu verjetno zgrmelo povečanje števila ministrstev v vladi za pet in prestavitev dodatne skrbi za starejše. Večina volivcev pa bo potrdila, da lahko vlada predčasno odstavi celoten vrh RTVSLO in tam nastavi svoje kadre. Časopis Delo pa je po raziskavi javnega mnenja Mediane napovedal drugače, da bodo vse tri vladne spremembe zakonov potrjene. Podobno je potrditev vseh vladnih zakonov pred tem kazala raziskave Ninamedie.

Po podatkih DVK je bila najvišja volilna udeležba do 16 ure v volilni enoti Ljubljana – Center, in sicer 30,06-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 25,36-odstotna. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (35,88 %), z najnižjo pa Maribor 5 (20,83 %). Okrajne volilne komisije zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. Po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej.

Kvorum, ki je potreben za zavrnitev zakonov na referendumu, je odvisen od števila oddanih veljavnih glasovnic in od števila volilnih upravičencev. V skladu z veljavno zakonodajo je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina volivcev. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 11. novembra v volilnih imenikih za izvedbo glasovanja o treh zakonodajnih referendumih vpisanih 1.694.343 volilnih upravičencev. Za zavrnitev posameznega zakona morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer, da večina volivcev veljavno glasuje proti zakonu in obenem, da je teh volivcev najmanj 338.869.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu