Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Afera metki na sodišču, celjsko tožilstvo toži Goznikarja, specializirano tožilstvo pa lovi novinarje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:33 pop

Celjsko tožilstvo je vložilo tožbo proti Teodorju Goznikarju zaradi grozilnih pisem z vojaškimi naboji, ki so bili pred dobrim letom poslani takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, obrambnemu ministru Mateju Toninu, notranjemu ministru Alešu Hojsu, gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku in več poslancem DZ, med njimi tudi podpredsedniku Branku Simonoviču. O vložitvi tožbe danes podrobno poroča mariborski Večer. S tem se bo začel sodni postopek za grozilna pisma, ki so jih prejeli številni politiki, kar je pred dobrim letom razkril Siol.net, ki sem ga takrat vodil kot urednik. Februarja letos pa smo razkrili tudi, da je policija odkrila osumljenca za pošiljanje pisem in metkov Teodorja Goznikarja. Zaradi februarske objave informacije, da je Goznikar osumljen, je specializirano tožilstvo začelo preiskavo, kdo je javnosti to razkril in od mene kot urednika Siol.net poskušalo izvedeti, kateri novinarji so sodelovali pri pridobivanju informacij o odkritju osumljenca Goznikarja in kdo jih je informiral.

Preiskava, od kod nam informacije o Goznikarju

Da bi razkril imena novinarjev, sem kot odgovorni urednik zavrnil. Pozneje sem dobil vabilo, naj kot priča pridem na pogovor na tožilstvo, da bi pojasnil, od koga smo izvedeli, da je Goznikar osumljen. Specializiranem tožilstvu na tem zaslišanju tega nisem razkril, ker moramo uredniki in novinarji varovati svoje vire informacij. Na tožilstvo me je na pogovor višji kriminalistični inšpektor Darko Grabnar povabil tako:

Vabilo na specializirano tožilstvo, ker je javnost izvedela, kdo je osumljen pošiljanja grozilnih pisem

Takratni predsednik vlade Janša je pred dobrim letom v kuverti med drugim prejel fotografijo sebe z narisano tarčo na glavi, tarča pa je bila narisana tudi na fotografijo njegove soproge na posnetku družine. Nad fotografijo je bil pripis z grožnjo s smrtjo in opozorilo, da “ekipe čakajo na komando”:

Tožilci Teodorju Goznikarju po poročanju Večera očitajo trideset kaznivih dejanj grožnje, povrhu pa še krivo ovadbo, ker je predlagal pregon kaznivega dejanja grožnje s temi pismi tudi proti njemu samemu, čeprav takrat ni imel pomembne vloge in osebno pisem menda tudi ni dobil.

Jelinčič zdaj ni več kritičen do Goznikarja

Grožnje bi naj Goznikar pošiljal celo večkrat, po metkih bi naj v drugo pošiljal list papirja, na njem pa je pisalo: “Vemo, kje živite!” Zraven so bili narisane vislice in naboj.

Pisma z naboji so v nekaterih primerih, denimo, ko je šlo za premiera Janeza Janšo, prestregli že na pošti. Predsednik SNS Zmago Jelinčič mi je ob razkritju, da policija pošiljanja pisem sumi člana njegove stranke Goznikarja, s katerim sta se skupaj poklonila postavitvi spomenika diktatorju Josipu Brozu Titu pred centralo stavbe SNS (to je tudi hiša Zmaga Jelinčiča), povedal “Sem šokiran. Tega pa nisem pričakoval. Lahko da je še eden od podtaknjencev v stranko. Kot je bil Zoran Stevanović. Nekatere odkrijemo prej, druge pozneje.” V teh dneh pa je sodni postopek proti Goznikarju za Večer komentiral z besedami: “Za obtožnico ne vem, od Goznikarja pa se nismo distancirali, saj menim, da je bila že kazenska ovadba, in sedaj obtožnica, na zelo trhlih tleh in da bo padla, Goznikar pa bo opran vseh očitkov”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu