Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zelenski je šel, kamor si Putin ni upal

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:45 pop

Po taktičnem umiku (po domače begu) ruske okupacijske vojske iz edine regionalne prestolnice, ki so jo Rusi okupirali po napadu na Ukrajino, je mesto Herson presenetljivo obiskal ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski le nekaj dni po tem, ko se je tja vrnila ukrajinska vojska. V času okupacije Putina v Hersonu ni bilo.

Na video posnetku je Zelenski v Hersonu ob dvigu zastave Ukrajine, kjer je še nedavno plapolala zastava okupatorske vojske Rusije.

Mesto Herson je po številu prebivalcev podobne velikosti kot Ljubljana. Umik iz Hersona, ki so ga zavzeli na začetku invazije, kaže velike težave, ki jih ima Rusija, čeprav Moskva še vztraja, da je to rusko ozemlje skupaj z nezakonito priključeno regijo Herson.

Iz Hersona se je ruska vojska po ocenah vojaških analitikov umaknila, ker vojske in mesta ni bila več sposobna oskrbovati in bi se ji tam sicer lahko zgodila vojaška katastrofa, ko bi se vojska morala predati ali povsem neorganizirano bežati, hkrati pa z umikom lahko okrepi svoje sile drugod. Ob umiku so porušili mostove čez reko Dneper, da bi ustavili napredovanje ukrajinske vojske, uničili pa so tudi ključno infrastrukturo za oskrbo mesta, da bi Ukrajini povzročili čim več težav.

Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so Rusi priključili pred dobrim mesecem, na slovesnosti v Moskvi je predsednik Rusije Vladimir Putin dejal, da o tem zdaj ruskem ozemlju ne more biti pogajanj, predstavniki ruske države pa so rožljali celo z grožnjami z nuklearno silo.

A Ukrajina je potem začela osvajati na jugu države proti Hersonu. Med obiskom v Hersonu je, kot poročajo svetovne agencije, Zelenski vojakom danes povedal, da je Ukrajina “pripravljena na mir, mir za vso našo državo,” poroča tiskovna agencija Reuters, hkrati pa se je predsednik Ukrajine zahvalil Natu in drugim zaveznikom za njihovo podporo v vojni proti Rusiji, ki je spremenila potek spopadov zadnje mesece.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu