Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klakočar Zupančičeva ne dovoli vprašanj o “ukradenem” računu Golobu v Romuniji, ki sem ga razkril aprila #video

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th marec 2023, 09:30 pop

Poslanskega vprašanja o domnevni kraji identitete Robertu Golobu, ker je bil v Romuniji na Banki Raiffeisen leta 2018 odprt račun na njegovo ime, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ne dovoli. Vodja poslanske skupine SDS Jelko Godec je premiera poskušala vprašati, ali je Golob krajo identitete prijavil organom pregona in kakšne so bile ugotovitve preiskovalcev. Ker se vprašanje ne nanaša na čas, ko je Robert Golob predsednik vlade in je o zasebnih stvareh in ne poslih premiera, je vprašanje šefu vlade predsednica državnega zbora zavrnila. Da ima Golob račun v tujini, sem aprila razkril kot odgovorni urednik Siol.net, ko je javno zatrdil, da ga nima.

V pogovoru za Domovino sem že prejšnji teden opozoril, da je tudi to razkritje o Golobovem računu v tujini bil eden od povodov, da so vladajoči na vsak način želeli hitro menjavo na vrhu Siol.net. A pravi razlog je bil povsem drug:

Kot temelj za zavrnitev pojasnil o ukradeni identiteti in ugotovitvah policijske preiskave o tem, je Klakočar Zupančičeva navedla prvi odstavek 240 člena poslovnika, ki pravi tako:

Ko sem razkril, da ima računa. V Romuniji. Na Raiffesen.

Predsednik in podpredsednica Gibanja svoboda, premier Robert Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ

Škandal s tem nenavadnim računom se je začel, ko sem aprila zapisal, da ne verjamem trditvi Roberta Goloba, da nima računa na tujem. To sem storil kot odgovorni urednik Siol.net v kolumni z naslovom Kaj nam prikriva Robert Golob. Bilo je pred volitvami. V naslednjih dneh se je pokazalo, da Golobu res ne gre verjeti. Račun na njegovo ime je bil odprt v Romuniji. In bil je odprt na Banki Raiffeisen. Leta 2018.

V kolumni sem pojasnil, da poskušamo predstaviti tisto, kar pokušajo kandidati in drugi mediji prikriti. Pri Golobu je bilo tega veliko. Predstavljanje tistega, kar kdo poskuša prikriti, je novinarstvo, vse drugo je propaganda, sem povzel stavek iz zgodovine angleškega tiska. In Golobova plača, astronomske nagrade in razlogi za nakazila podjetju novinarke Vesne Vuković, niso bila edina stvar, ki jo je Golob takrat javnosti sistematično skrival. Tudi ta račun v tujini je. Pozneje je pojasnil, da bi mu naj nekdo ukradel identiteto, odprl račun na njegovo ime, v štirih letih pa bi naj na tem računu ne bilo nobenih transakcij. Kar je bilo tudi nenavadno. Na banki praviloma ne moreš imeti dolga leta računa brez vsakega plačila. Vsaj stroške ti zaračunajo.

Golobov račun v Romuniji sem razkril, ko sem o Golobovih prikrivanjih in nenavadnih privatizacijah zapisal:

“Pojasniti, skupaj s svojimi ljudmi, ki še vodijo GEN-I, noče niti tega, zakaj je nakazal 103 tisoč evrov podjetju, ki ga je ustanovila novinarka Necenzurirano Vesna Vukovič. 3.660 evrov je bilo, kot kaže aplikacija Erar, nakazanih tudi letos. Preostalo že prej. Iz Gorenja, ki je v lasti Kitajcev, so takoj pojasnili, da so podjetju Vukovićeve nakazovali za svetovanje, ko so podjetje prodajali Kitajcem. Iz GEN-I pa trdijo, da jim ni treba nič povedati, ker niso državno podjetje. Enak razlog so navedli kot pojasnilo plač mimo omejitev. Zasebni biznis z elektriko državne nuklearke so, trdijo. A logika jim nekako ne drži povsem. Celo KPK je opazil, da so morda le državni. Po mnenju KPK vsaj od lani. Najverjetneje, ker od takrat v GEN-I denarja nima več parkiranega Gorenjska banka. Parkiranje je iz bolj daljne preteklosti, ko jo je obvladovala še levica (gorenjska naveza) in še ni bila v lasti srbskega tajkuna, ki so mu banko prodali. Sprivatizirali. Ni pa pri Golobu nenavadno le skrivanje. Včasih pove celo preveč. Nenavadno se je zapletel, ko je bila objavljena zgodba, kako je v BiH na Neretvi neuspešno poskušal graditi elektrarne, za kar bi moral znižati “svoj delež”. Sporočil je, da v tujini ni imel nikoli odprtega nobenega računa ali podjetja. A tega, da bi imel Golob odprte račune v tujini, sploh nihče ni trdil.  O tem, ali res nikoli ni imel odprtega nobenega računa v tujini, pa Golobu zdaj tudi ne verjamemo. Če zanika, postane sumljivo. Kar nam je s pomočjo GEN-I novinarjev prodajal zgodbo, kako ima ubornih sedem ali celo šest tisoč evrov mesečne plače, kar na letni ravni znese, kot se je zdaj pokazalo, 425.084 evrov plače, mu ne verjamemo ničesar več. Direktorji znajo računati. Vsaj do pol milijona evrov. In ni čudno, da že kroži, da bi naj bančni račun leta 2017 odprl vsaj v Romuniji. V Banki Raiffeisen.

Poslansko vprašanje, ki ga je Jelka Godec poskušal postaviti premieru o tem računu, za katerega je Golob po objavi kolumne priznal, da obstaja, a bi naj šlo za krajo identitete, je bilo takšno:

Odgovor podpredsednica Gibanja Svobode Roberta Goloba Urške Klakočar Zupančič, da na to vprašanje premieru ne bo treba odgovarjati, ker ga ne bo dovolila, pa je bil takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu