Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

ZNP o prepovedi nastopanja Videtiču, ker je zdaj svoboda

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:48 pop

Združenje novinarjev in publicistov obsoja prepoved javnega komentiranja družbenega dogajanja, ki jo je podjetje ELES izreklo svojemu uslužbencu Miranu Videtiču

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojamo prepoved nastopanja v oddaji Ura moči na Planetu TV, ki jo je podjetje ELES nedavno izreklo svojemu uslužbencu Miranu Videtiču, sicer rednemu komentatorju te oddaje. Menimo, da pri tem ne gre samo za drastično omejevanje pravice do izražanja stališč dotičnemu posamezniku, ampak za napad na medijsko svobodo v tej državi.

Vsako podjetje sicer lahko s svojimi internimi pravili do neke mere ureja obnašanje svojih zaposlenih. Do neke mere lahko določa tudi način njihovega javnega komuniciranja, v kolikor se to nanaša na samo podjetje. Tako jim sme denimo prepovedati blatenje podjetja v javnosti ali razkrivanje njegovih poslovnih skrivnosti. Nikakor pa jim nima pravice na splošno prepovedati javnega izražanja stališč o družbenih vprašanjih. To je namreč ustavno zagotovljena pravica. In kakršenkoli interni akt podjetja, ki to pravico omejuje, je mogoče smatrati za protiustavnega.

Posebno skrb zbuja dejstvo, da se prepoved javnega nastopanja omenjenega komentatorja ujema z nastopom nove vlade. Miran Videtič je namreč že nekaj časa uslužbenec podjetja ELES, prav tako je tudi že nekaj časa gost v določenih oddajah, ki na kritičen način obravnavajo dogajanje v slovenski politiki in družbi. Vendar to do sedaj njegovega delodajalca očitno ni motilo. Do spremembe je prišlo v trenutku, ko se je zamenjal nadzorni svet tega državnega podjetja, ko so bili vanj imenovani ljudje iz vrst vladajoče koalicije. Zato je mogoče upravičeno sklepati, da je omenjena prepoved povezana z določenimi Videtičevimi kritičnimi ocenami delovanja nove vladajoče garniture.

Prepoved javnega nastopanja, izrečeno omenjenemu komentatorju, v ZNP štejemo za politično motivirano, zato podjetje ELES pozivamo, da jo nemudoma umakne. Hkrati pa tudi ostala podjetja pozivamo, da se vzdržijo podobnih praks.

Upravni odbor ZNP, 20. 6. 2022

Po prisegi vlade Roberta Goloba s predsednico državenga zbora Foto: DZ/MatijaSušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu