Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

TRENTA ALI »NEODVISNO« SODSTVO SPET V AKCIJI

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Milan Gregorič

Iz medijev smo zvedeli, da je Specializirano državno tožilstvo vložilo obtožnico zoper Janeza Janšo in še druge udeležence domnevno spornega posla z zemljiščem v Trenti. Janša je namreč leta 1992 kupil v Trenti parcelo v površini 15.600 m2, z manjšim zazidljivim delom, v bližini avtokampa tik ob Soči. Zanjo je plačal 1,320.000 tolarjev, kar bi odgovarjalo 24.683 evrom. Leta 2005 je zemljišče prodal podjetju Eurogradnje za 131.000 evrov, ta pa naprej Imosu za 146.000 evrov. Vmes je Imos šel v stečaj in je navedeno zemljišče ostalo v stečajni masi do leta 2016, ko ga je uradna cenilka ocenila na zgolj 17.655 evrov, kar naj bi zbudilo sum goljufije, iz česar je potem izšla obtožnica. Istega leta pa je bilo zemljišče prodano na javni dražbi, ki se je začela pri izklicni ceni 17.655 evrov, in se je ob velikem zanimanju dražiteljev zemljišče prodalo najvišjemu ponudniku Damjanu Podjedu po ceni 127.500 evrov. Slednji pa je po dveh letih parcelo prodal naprej za 140.000 evrov.

“Neodvisno” sodstvo spet na pomoč

Obtožnica bi naj bremenila Janšo pridobitve sporne premoženjske koristi, ker bi naj zemljišče prodal bistveno dražje, kot ga je ocenila cenilka. Obremenila bi naj tudi ostale posrednike v tej kupčiji in sicer odgovorne osebe v Eurogradnjah in Imosu in celo Damjana Podjeda, vendar iz navedb v medijih niso bile razvidne podrobnosti v zvezi z obtožnico posrednikov. Veliko znakov pa je, da bi lahko bila obtožba posrednikov maska oziroma kolateralna škoda tega novega sodnega pogroma zoper Janšo. Komentator navedenega spletnega portala je pri tem še ugotovil, da je bila cena, po kateri je Janša prodal parcelo, povsem skladna s cenami na zemljiškem trgu, kar je v svojem tekstu tudi dokazal s številnimi podatki iz nepremičninskih oglasov za vasi Trenta in Soča. Posebej je opozoril, da je namreč Posočje »v zadnjih desetletjih postalo oboževana turistična destinacija, kjer cene zemljišč dosegajo vrtoglave vrednosti«. Ob dejstvu, da se pristojni organi s tem domnevnim spornim poslom ukvarjajo 15 let za tem, ko je bil sklenjen, se je po komentatorjevem mnenju težko znebiti občutka, da je to nekako »povezano s tem, da se je Janša ponovno zavihtel na oblast…« Temu se je pridružil tudi spletni portal Požareport.si (2. 10. 2020) s kričečim naslovom »Trenta iz naftaline, Janšo obtožili šele po 15 letih, vendar ravno ob pravem času, ko opoziciji ne gre in ne gre«.

Če gornje navedbe držijo, zgleda, da je »neodvisno« sodstvo spet enkrat priskočilo na pomoč levici v njenih poskusih diskreditacije Janše in sesutja njegove tretje vlade. V najboljšem primeru sicer lahko sodišče obtožnico zavrže, vendar na Janši ostane madež. V najslabšem primeru pa se lahko pravda zavleče, se v dobri stari maniri razpiše obravnavo tik pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami, ali pa se tedaj Janšo celo po krivem obsodi, in se ga kasneje na višji inštanci oprosti. Lahko se tudi pusti, da stvar zastara in na Janši ostane temen madež v vsakem primeru. Vse to smo že videli. Škoda je tako in tako storjena, mediji stvar razbobnajo, in Janša je spet pribit na sramotilni steber, ne da bi imel možnost pravočasno se oprati.

Ponovitev afere Patria

Kot npr. v prosluli aferi Patria, ki jo je globoka država lansirala v javnost leta 2008, tik pred parlamentarnimi volitvami. Sledila je repriza leta 2010, ko je »neodvisno« tožilstvo, spet tik pred lokalnimi volitvami, vložilo obtožni predlog. Na kar je »neodvisno« sodstvo razpisalo obravnavo v zadevi Patria spet »slučajno« tik pred parlamentarnimi volitvami leta 2011. Da bi potem stvar dosegla svoj vrhunec leta 2014, ko so Janšo, ponovno tik pred parlamentarnimi volitvami, kar po krivem strpali v zapor, da ne bi stvari preveč kompliciral naprej. Sodba je bila na višji inštanci sicer razveljavljena in Janša izpuščen iz zapora, vendar je sodišče izvedlo še svoj poslednji manever in dopustilo, da zadeva zastara, da je tako na Janši ostal nerazčiščen madež. Cilj je bil tako dosežen, Janšo so pošteno umazali in levica se je ob učinkoviti podpori sodišča lahko ves ta čas obdržala na oblasti. Tako sodi afera Patria med v nebo vpijoče šolske primere ali prave »bisere« zlorabe sodstva v politične namene in bi morala najti mesto v šolskih učbenikih vseh evropskih pravnih fakultet. Bolj primitivnega načina poneumljanja nas navadnih državljanov pa si rdeče mafijsko zakulisje ni moglo izmisliti. Veliko si dovolijo! Afera Trenta, ki je na svojem začetku, ko je bila lansirana (2011), učinkovito pomagala zrušiti drugo Janševo vlado, postaja tako spet aktualna. Kot poslednji adut, potem ko so vsi ostali prijemi velike ofenzive globoke države proti Janševi tretji vladi odpovedali (napad na SMC in DESUS, blatenje vlade v tujini, mali puč v DESUS-u, zloraba medijev idr.). Kje so pri tem veliki samoproglašeni demokrati kot Fajonova, Židan, Han, Brglez, pa Mesec, Šarec itn.? Gledajo stran, so se potuhnili? Se delajo, kot da se jih to ne tiče? Kako nam lahko še pogledajo v oči? In kako naj stranke s takimi ljudmi na čelu zmagujejo na volitvah? Ne morejo! Ostale bodo na obrobju kljub protijanševskemu stampedu lakajskih dominantnih medijev.

Koper, 5. 10. 2020 Milan Gregorič

Milan Gregorič je prejemnik Peterlinove nagrade (2012), ki jo podeljuje Slovenska prosveta iz Trsta in Častnega priznanja Boruta Meška (2014), ki ga podeljuje Društvo novinarjev in publicistov, Ljubljana.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu