Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija o pomoči ljudem in gospodarstvu, funkcionarjem 30 odstotkov manj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Po izpeljanih najnujnejših korakih za upočasnitev in zajezitev epidemije korona virusa vlada pripravlja prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu.


Oblikovana je Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega  #protiKoronapaketa #PKP1 s prioriteto hitre finančne pomoči prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije. Skupino vodi Matej Lahovnik.

Vlada bo smernice za pripravo paketa obravnavala in sprejemala na seji v ponedeljek. Zakonski predlog bo pripravljen do petka. Predvideni ukrepi iz smernic se bodo sproti usklajevali z najpomembnejšimi deležniki.

Predsedniki in predsednica koalicijskih strank SDS, SMC, N.Si in Desus so včeraj ponoči uskladili prve usmeritve, ki bodo del predloga smernic za #PKP1, med njimi:

1. Nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura… po odločitvi predstojnikov v razponu med 10 do 200% dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem v gospodarstvu za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd.

3. Način in višino povračila plač zaposlenih v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti proizvodnjo ali poslovanje.

4. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30% za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.  

5. Način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije in določitev splošnega okvirja za povračilo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu