Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Predalič: “Smo v neke vrsti vojni.”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

“Smo v neke vrsti vojni,” tako je generalni sekretar vlade Božo Predalič vodjem poslanskih skupin opisal, zakaj vlada predlaga, naj že danes potrdijo interventni ukrep odloga plačil podjetnikov. To je le eden v seriji ukrepov, ki jih danes sprejema državni zbor. Predalič je napovedal, da bo v kakšnem tednu pripravljen tudi nov ZUJF, ki bo pa tokrat dajal, da bi bil v pomoč vsem prizadetim ljudem.

Bo še ZUJF, a v pomoč ljudem

Pri možnosti začasnega odloga plačil, da bi podjetniki preživeli, bo pred poslanci danes še zakon o interventnih ukrepih na javno finančnem področju, kjer je del opozicije (Levica, SMC) podobno poskušala doseči, da bi sejo zbora preložili na petek, da bi lahko spremembe vsaj dobro proučili, a so koalicijske stranke vztrajale, da je nujno odločanje takoj in da se skrajno mudi.

Vojno stanje, ko ni časa, in je takoj nujno omogočiti odloge plačil podjetnikom (tudi sp-jem) je Predalič pojasnil tako:

“Tukaj se eksponentno dviga okužba. To ne samo pri nas. V celem svetu. Saj mi ne izumljamo tople vode, ampak se iz dobrih praks drugje v Evropi skušamo učiti in pač to nekako prenesti v naš prostor. In tukaj vsak dan zamude pomeni toliko in toliko večjo škodo. Zato prosimo, da se to obravnava po takem postopku in prosimo tudi nekaj tolerance s strani poslancev in da skupaj stopimo in se borimo s tem.”

Predalič je povedal še, da vlada pripravlja krovni zakon, ki bo narejen po vzoru ZUJF-a, a v obratno smer. Torej, da bo zagotovil več denarja ljudem v stiski. “Tukaj bomo pa res namenili pomoč vsem tem ljudem in podjetjem, ki se zapirajo zaradi ukrepov, ki so nujni.” je dejal Predalič.

Generalni sekretar vlade Božo Predalič Foto: DZ/ Matija Sušnik

Predalič je dodal, da upa, da bo z Zujfom za pomoč ljudem zadovoljna tudi poslanska skupine Levice in dodal: “Če ne bodo, potem nekaj tukaj ne bo špilalo.”  

Novi ZUJF kot krovni zakon bo, je napovedal Predalič, pripravljen v desetih dneh, da bi poskušal zapolniti vse te težave. Že takoj pa vlada parlamentu predlaga, da bi z ukrepom odloga plačil kreditojemalcev vsem gospodarskim subjektom, tudi malim podjetnikom in espejem, ki so prizadeti zaradi vladnih ukrepov, ki ne morejo poslovati, ki ne morejo delati, omogočili odlog plačil.

Za takojšnje potrditev ukrepov na javno finančnem področju in omogočanje odloga plačil, da bi preživelo čim več podjetnikov, so glasovali SNS, NSi, SDS, SMC, SD, SAB in Desus. Vzdržali so se Levica in LMŠ.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu