Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tretja Janševa vlada bo potrjena, takoj prevzem oblasti

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Vsega deset dni po izvolitvi Janeza Janše (SDS) za premiera bodo poslanci nocoj izvolili še ministre. To je doslej najhitreje. Ker je napovedanih manj kot pet ur razprav, bi lahko bili novi ministri potrjeni še pred polnočjo. Glasovanje je javno, za izvolitev bo zadoščala navadna večina glasov.

Doslej so postopki potekali tako dolgo:

Napovedane so že prve primopredaje poslov. Karl Erjavec (DeSUS) bo ministrstvo za obrambo Mateju Toninu predal v soboto ob 11. uri. Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa ob tokratni primopredaji ne bo sprejema z vojaškimi častmi.

Menjava oblasti je eskpresna, ker se je koronavirus že hitro razširil po Sloveniji in če se bo trend nadaljeval, bodo že prihodnji teden bolnišnice preplavljene z bolnimi, ki potrebujejo nujno pomoč. Po izkušnjah iz Italije položaj lahko hitro postane kritičen zaradi pomanjkanja naprav za pomoč.

Do hitre menjave bo prišlo, ker se je Janša odpovedal možnosti menjave kandidatov za ministre, ki so se na zaslišanjih slabo izkazali. Če tega ni bi storil, bi vlado dobil prihodnji teden.

Vlado Marjana Šarca, ki je bila 13 v zgodovini države, je pred letom in pol izvolilo 43 koalicijskih poslancev in dva predstavnika narodnosti. Rezultat je bil takšen:

Najbrž se je tudi zaradi tega, ker se zelo mudi zaradi epidemije, moral v zadnjih dneh odboru predstaviti tudi kandidat za ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek (SMC), čeprav je zbolel. Prišel je z vročino, kašljajoč, a s potrdilom, da ni okužen s koronavirusom.

Če bi šel na bolniško, bi bilo nekaj zapletov, ker bi ga morali umakniti iz spiska, da bi lahko izvolili vlado.

Največ razprav so pred volitvami 14 vlade in tretje, ki jo bo vodil Janez Janša, so napovedali iz Levice Luke Meseca:


Po informacijah iz državnega zbora med poslanci nocoj ne bo poslanke LMŠ Andreje Zabret, ki je bila na smučanju v Italiji in je zdaj v osamitvi, da ne bi prenašala morebitne okužbe.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu