Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šabeder razglasil epidemijo koronavirusa, ko dobivamo novo vlado

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Minister za zdravje Aleš Šabeder je po 7. člena zakona o nalezljivih boleznih zaradi povečane nevarnosti širjenja novega koronavirusa včeraj podpisal odredbo o razglasitvi epidemije koronavirusa v državi. Ta odredba že velja.

K strogim ukrepom v naslednjih dneh in tednih so pred tem pozvali infektologi. Poziv je bil takšen:

Poziv infektologov

Sinoči je bilo v državi 96 potrjenih primerov okužb.

Dejansko okuženih je več

Število se je v primerjavi z dnevom prej skoraj podvojilo. Podatki po zdravstvenih regijah so takšni:

Dejansko je število okuženih po državi zelo verjetno vsaj nekajkrat večje.

Za preprečevanje širjenja bi bilo zelo koristno, če bi tisti, pri katerih obstaja tveganje, nosili maske. V Sloveniji jih je komaj opaziti.

Uradni podatki po starostnih skupinah o uradno znanih okuženih so takšni:

od 0 do 15 let: 4 osebe
od 16 do 29 let: 23 oseb
od 30 do 49 let: 26 oseb
od 50 do 59 let: 22 oseb
60 let in več: 21 oseb

Iz vlade so sporočili, da so odkrili nov skupek okuženih oseb v Mariboru, kjer se je v povezavi s prvim primerom okužila še ena oseba, in verjetno skupek okuženih oseb v Novem mestu, kjer sta okuženi dve osebi. Pri skupku v Metliki imamo 16 okuženih oseb, povezanih s prvo tamkajšnjo okužbo, pri skupku v Ljubljani se število okuženih primerov ni spremenilo.

Kako ocenjujete odziv vlade Marjana Šarca, ki se danes poslavlja, na širjenje okužb, lahko odgovorite v anketi:

Kako ocenjujete reakcije vlade Marjana Šarca na okužbe s koronavirusom?

View Results

Loading ... Loading ...

Danes je potekala tudi videokonferenca ministrov za zdravje EU, evropske komisarke za zdravje in evropskega komisarja za krizno upravljanje. Evropski center za nadzor bolezni je predstavil najnovejšo oceno tveganja in priporočila za obvladovanje koronavirusa. Virus se nezadržno hitro širi, zato so primerni in ustrezni vsi ukrepi, s katerimi se skuša preprečiti njegovo širjenje.

Trump ZDA zaprl za večji del EU

Ameriški predsednik Donald Trump je prepovedal potovanja iz območja Schengna v ZDA. Prepoved ne velja za državljane ZDA, ki se vračajo, a te bodo posebej testirali in bodo morali biti 14 dni v karanteni.

Naša vlada, danes zvečer bo verjetno že potrjena nova, ki jo bo vodil Janez Janša, je včeraj sprejela te ukrepe:

zaprtje varstveno-izobraževalnih ustanov,

omejevanje prehoda na meji z Italijo,

umirjanje javnega življenja,

delo na domu.

Vse države EU se usmerjajo v podobne ukrepe, trdijo iz vlade, in se pripravljajo na širšo razsežnost virusa. Ministri so za solidarnost med državami zaradi dejstva, da vsem primanjkuje zaščitne opreme. Evropska komisija bo s svojimi mehanizmi storila vse, da bodo države, ki opremo najbolj potrebujejo, to tudi dobile.

Popoldan je potekal sestanek z vodstvom bolnišnic, na katerem so bili sprejeti naslednji sklepi:

Prešli smo v fazo dve in aktivirali za sprejem bolnikov tudi druge regionalne bolnišnice. V oskrbo se sprejmejo le bolniki, ki zaradi klinične slike potrebujejo bolnišnično obravnavo. Bolniki, ki imajo lažjo blago klinično sliko, bodo bolezen prebolevali doma. Dispečerska služba, ki prevzame bolnika, prihod najavi oziroma preveri kapacitete bolnišnice.
Od 16. marca 2020 se za štirinajst dni v vseh bolnišnicah v Sloveniji odpovejo vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen storitev s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro. Ne odpovejo se onkološke storitve in obravnave nosečnic. Kjer je možen e-posvet med stroko in bolniki, ga je treba v čim večjem obsegu izvajati.
V programu ZORA, DORA in SVIT se dokončajo posegi, ki so terapevtski oziroma nujni.
V medijih se objavijo sankcije za vse, ki kršijo karanteno oziroma širijo okužbo in s tem ogrožajo druge. Opozori se na izvajanje nasilja nad zdravstvenim osebjem in bolniki, predvsem v urgentnih centrih.
Ministrstvo za zdravje preveri kadrovske zmogljivosti ob opustitvi preventivnih zdravstvenih dejavnosti in možnost prerazporeditve osebja znotraj zdravstvenih ustanov.
Zdravstveni zavodi v soglasju z glavnim mentorjem in predstojnikom oddelka, kjer deluje njihov specializant, pozovejo svoje osebje k začasnemu delu v matičnih ustanovah.

Tomažič: ustavite javno življenje

Velja že odredba o omejitvi določenih pravic zdravstvenih delavcev in sodelavcev. S to odredbo se prepove:

koriščenje letnega dopusta, omeji pravica do stavke in pravica do udeležbe na usposabljanjih in izobraževanjih na okuženih ali neposredno ogroženih območjih.

Predstojnik Katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo Janez Tomažič je opozoril, da je virus zelo nalezljiv. Kužnost je veliko večja kot pri gripi, zato so infektologi v današnjem pismu izrazili skrb in pristojne pozvali, da se javno življenje v Sloveniji za štirinajst dni ustavi. Državljane je pozval, da se zadržujejo doma in upoštevajo navodila NIJZ. Prav tako je opozoril, da je človečnost v takih trenutkih izjemno pomembna.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je poudarila, da se epidemiološko stanje v Sloveniji hitro spreminja. Le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja koronavirusa, je dejala in znova poudarila naslednje higienske ukrepe:

“Natančno si umivajte roke, kašljajte v rokav ali robec, ki ga nato odvržete v smeti, izogibajte se tesnim stikom, če zbolite, pokličite svojega zdravnika.”

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je povedal, da je aktiviran državni načrt, s čimer bodo lažje izvajali nekatere aktivnosti in koordinirali ukrepe. Medresorsko skupino bodo reorganizirali, da bo bolj operativna. Dogovorjeno je, da občine pripravijo načrte za oskrbo ranljivih skupin. Ena od skupin bo skrbela tudi za pomoč bolnišnicam.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu