Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor: Posveti, ali predlagati Janšo, bodo čez deset dni

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 12:00 pop

“Drugi krog posvetovanj vodij poslanskih skupin pri predsedniku republike predvidoma 24. oziroma 25. februarja.” To je danes sporočil predsednik republike Borut Pahor. Najkasneje do 28. februarja mora DZ Pahor sporočiti, ali bo predlagal mandatarja. Največ možnosti za kandidaturo ima predsednik SDS Janez Janša. Na posnetku sta Janša in Pahor po zadnjih volitvah:

Foto P.J.

Pahor je opozoril, da je prvi krog pogovorov s predstavniki poslanskih skupin po odstopu Marjana Šarca in s tem padcu njegove vlade že opravil in se odločil, da bo še drugi krog. Vodje poslanskih skupin je prosil, naj si vzamejo potreben čas za temeljit razmislek in dobro premišljeno odločitev.

Predsednik podpira pogovore med strankami o možnosti za oblikovanje vlade, tudi če do dogovora ne bi prišlo in bodo sledile predčasne volitve. Odprt dialog je namreč po prepričanju predsednika Pahorja v takih okoliščinah preizkus zrelosti demokratične politične kulture.

Iz kabineta so sporočili:

“Predsednik republike Pahor je v tem času večkrat javno poudaril, da si Slovenija, v tem mandatu ali po predčasnih volitvah, zasluži vlado s prepričljivo večino v državnem zboru in programom dela, v katerem bodo koalicijske stranke skupno oblikovale prednostne naloge.

V kolikor se bo predsednik republike odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora.

Predsednik republike Borut Pahor mora svojo odločitev v skladu s 111. členom ustave sporočiti najkasneje do vključno 28. februarja 2020.

Ker si predsednik Pahor želi po drugem krogu posvetovanj vzeti potreben čas za končno odločitev o morebitni predložitvi kandidata za predsednika vlade državnemu zboru, ocenjuje, da je primeren rok za drugi krog posvetovanj v ponedeljek oz. torek, 24. oz. 25. februarja 2020.”

Če Pahor do konca prihodnjega tedna ne bo našel kandidata z dovolj podpore za prevzem vlade, to še ne pomeni, da bo državni zbor razpuščen in da bodo v največ dveh mesecih predčasne volitve. Začel se bo še drugi krog iskanja mandatarja, ko lahko šefa vlade po dveh tednih ob predsedniku predlagajo tudi poslanci.

Če tudi drugi poskus  propade, je v 48 urah mogoč še tretji krog za izvolitev mandatarja, ko zadošča navadna večina.

Če vse to propade, predsednik republike razpusti državni zbor, del te odločitve pa je tudi razpis predčasnih volitev. Četrte zapored bi bile

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu