Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židanov direkt Šarcu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2022, 08:06 dop

Šef SD Dejan Židan je prejšnji teden z direktnim udarcem na tla zbijal premiera Marjana Šarca, ki je ravno odstopil. Šarec je po tem kar zbolel. Javno je Židan Šarcu zabrusil, da je nesposoben, eden novih obrazov, ki so, kot je zapisal “v vseh vladah izkazali za nezmožne dokončati projekte in mandat.” Očital mu je tudi nesposobnost, da ni bil sposoben obvladati notranjih razhajanj v LMŠ.

Šarcu sta res odstopala kar dva ministra: Andrej Bertoncelj in Aleš Šabeder. A dogajalo se je, ker se je Šarec premočno v levo upognil Židanu in šefu Levice Luki Mesecu.

Židan pa je Šarcu očital celo sploh najhujši greh, ki ga ne levi lahko kdo očita komu na levi: da poskuša spraviti na oblast Janšo, če bo ta zdaj sestavil koalicijo.

Tako je zapisal:

Marjan Šarec je s svojim odstopom omogočil Janezu Janši oblikovanje nove vlade. Brez volitev. To je ta trenutek zelo realna možnost.

Židan: Šarec dela za Janšo

Po Štajersko bi se temu reklo, da je Židan Šarca močno na g…., z nogo pa še na vso moč v j….

Da je to storil tako naravnost, je bilo neverjetno: krivec za razpad vlade praviloma na morebitnih predčasnih volitvah, če do njih pride, plača ceno za to.

In Židan je razglasil, da je vsega hudega kriv edino in le Šarec. Propagandno valjenje krivda na LMŠ, je skoraj klicalo k odgovoru. A z LMŠ niso niti pisnili.

Ravnal je Židan kot kakšna Ljudmila Novak proti Janši zadnji teden v intervjuju za Večer, kjer so v ozadju tudi stare zamere, ko Novakovi z NSi nikakor ni uspel kak preboj, celo takrat ne, ko ni zelo branila Janše, ko so ga s kršitvijo ustave zaprli in mu mimo zakonov in ustave pozneje z leve še jemali poslanski mandat.

Za preračunljivost so Novakovo na neki skupni prireditvi desnice simpatizerji SDS pozneje izžvižgali, v večletni tihi vojni pa je bil glavni protagonist udarcev proti Janši Janez Pogorelec, ki ga je prav Novakova pripeljala v vrh.

Zaradi tega konflikta sta se z vrha NSi morala na koncu posloviti, tako se zdi, Novakova in Pogorelec.

Stranki pač ni koristila direktna vojna s SDS, v kateri je bil Pogorelec občasno bolj zagrizen kot največji levi skrajneži.

Več o tem spopadanju, ki ga je Večer zadnji teden napihnil z velikim naslovom pogovora z Novakovo, lahko preberete tukaj: POGORELEC OB VODENJE VLADNE SLUŽBE, PA TUDI ČLAN NSI NI VEČ

A Židan je nekaj večji igralec kot Novakova, Janša pa v čisto drugi dimenziji kot hudo stolčeni novinec Šarec.

Židanova jeza je bila seveda predstava za javnost: nabiral si je točke na LMŠ v šoku, ki se še odzvati ne zna. Samo to je še manjkalo, da bi Židan zahteval, da morajo v LMŠ takoj odstaviti Šarca, ker dela škodo levici.

Židana celo ni nič stalo, da je udaril po partnerju, ki se je notranje razsul prav zaradi močnega vpliva SD v zadnjem letu.

V parlamentu je s svojimi poslanci Židan hkrati mirno usklajeno glasoval z LMŠ. Denimo, za podržavljenje dodatnega zdravstvenega zavarovanja, čeprav je bilo jasno, da je projekt s padcem vlade mrtev.

Z LMŠ, ki ima, kot je povedal, povsem nesposobnega šefa in dela za Janšo, pa je vložil tudi predlog sprememb volilne zakonodaje, ki je, če res nameravajo na predčasne volitve, popoln nesmisel, ker se, ko priprave na volitve strank že tečejo, volilnih zakonov ne sme spreminjati, z novim mandatom pa vsi stari zakoni končajo v smeteh.

Na vso moč tolče po Šarcu, hkrati pa sta najboljša prijatelja s šefom poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem.

Židan Šarcu, ki mu je vlada razpadla, ker je preveč zavil v levo, lahko celo prevzama del stranke, ki lahko razpade. Ni še jasno ali bo in koliko. Kot je, denimo, SMC v začetku mandata, ki ji je SD prevzela Milana Brgleza.

A a so se nekoliko ušteli, ker je bil Brglez pozneje izvoljen za evropskega poslanca in je SD s tem izgubila zdaj nadvse pomemben sedež v DZ, ki je lahko odločilen za izvolitev Janše za šefa vlade.

Je v ozadju celo nafta?

V Šarčevi vladi, ki je padla pred tednom, je bila SD uradno druga najmočnejša stranka, dejansko pa je imela precej več moči kot Šarčeva novinka LMŠ, čeprav Židan ni bil eden od ministrov.

Kot šef DZ je bil Židan simbolno izenačen s Šarcem.

Politika so ob številu sedežev v državnem zboru in ministrov v vladi še kadri, ki jih imaš na nižjih funkcijah po državnih in paradržavnih institucijah, v pravosodju, zdravstvu, policiji in v velikih in manjših državnih podjetjih.

In ko gre za to, je bila LMŠ v primerjavi s SD čisti palček. Skoraj nepomembna.

Zato je najbrž konec lanskega leta vsa država dvignila obrvi, ko je Šarec prostodušno priznal, da mu nekdo v državi menjava direktorja res pomembnega in velikega Petrola in da se to dogaja mimo njega.

To ni bilo nepomembno. Energetika je pomemben fevd politike. Tudi SD.

Več o nenavadnem zapletu lahko preberete v članku od takrat: DRŽAVNI UDAR NA PETROLU

Če v ozadju menjav na Petrolu ni bil Šarec, je bil za zamenjavo Tomaža Berločnika z Nado Drobne Popovič najbrž nekdo drug iz vlade. Le kdo bi lahko bil?

Popovičeva je na vrh SDH in posledično za nadzornico Petrola prišla v času vlade SMC, DeSUS in SD skupaj z Lidijo Glavino. Vsa imenovanja so politična. Iz uprave SDH pa je odletela, ko je iz nadzornika v člana uprave SDH za nekaj mesecev napredoval Andrej Bertoncelj, ki je pozneje postal finančni minister vlade Marjana Šarca. Z odstopom Bertonclja pa se je zdaj zrušila Šarčeva vlada.

Odstopil je kmalu po tem, ko je Drobne Popovičeva prevzela Petrol in ko je parlament ravno potrjeval finančno ne najbolj premišljene rešitve pri financiranju zdravstva, ki jih je z Levico najbolj zahtevala SD.

Kaj je bil točno razlog odstopa, ve le Bertoncelj sam. Kot Šarec za svojega.

SD je bila v prejšnji vladi Mira Cerarja tretja violina. SMC in DeSUS sta imeli 46 glasov tudi brez SD. Lahko bi tudi brez nje. A komajda. Se je pa SD edini po padcu prejšnje vlade na volitvah uspelo okrepiti. SMC in DeSUS sta doživeli pravo volilno katastrofo.

SD sicer ni napredovala tako kot so ji nekaj časa napovedovale analize Ninamedie Nikole Damjanića na javni televiziji, po kateri je prehitevala LMŠ in SDS in bi celo lahko zmagala volitve.

To se niti slučajno ni zgodilo.

A skok je vendarle bil. Vsaj vrnili so se v bližino desetih odstotkov. Nekoč je veljalo, da te stranke, ki ima korenine še v prejšnjem sistemu in tudi kar nekaj premoženja od takrat, še tako zanič predsednik ne more zavoziti pod deset odstotkov.

Židan jo je vrnil do 9,9 odstotka:

Volitve poslancev. Primerjava volilnih rezultatov. Največja poraženca SMC in DeSUS.

Na frontalen napad Židana na Šarca iz LMŠ doslej pravzaprav niso odgovoril.

Šarec je menda zbolel, smo izvedeli, ko ga ni bilo na za državo zelo pomembnem dogovarjanju v EU o denarju.

Ni pa jasno, ali je razlog te bolezni Židanov direkt. In ali bo Šarca sklatil z vrha LMŠ.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu