Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pogorelec ob vodenje vladne službe, pa tudi član NSI ni več

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Janez Pogorelec ne bo več vršilec dolžnosti direktorja vladne službe za zakonodajo, za kar ga je imenovala odhajajoča vlada Mira Cerarja. Za štiri leta je za šefa te službe vlada Marjana Šarca včeraj imenovala Rada Feleta, ki je bil od leta 2013 vodja sektorja za pripravo in izvedbo sej v generalnem sekretariatu vlade. Vlogo šefa pomembne vladne službe od Pogorelca Fele prevzema prihodnji teden v petek. Pogorelec, ki je bil v preteklosti član izvršilnega odbora Nove Slovenije (NSi), je zadnja leta zaslovel z javno kampanjo, da bo desnica zmagala na volitvah, če se Janez Janša umakne z vrha SDS.

Pogorelec ni več v NSi

Po kongresu, na katerem je bil po umiku Ljudmile Novak za novega predsednika NSi izvoljen Matej Tonin, je Pogorelec dobil ponudbo, da bi bil še član izvršilnega odbora. A je ponudbo zavrnil zaradi začasnega vodenja vladne službe za zakonodajo. Pozneje je zaradi internega spora (menda ob Lojzetu Peterletu) po neuradnih podatkih celo izstopil iz stranke NSi. Pogorelec je pred prevzemom vodenja vladne službe za zakonodajo slovel po glasni kampanji, da se mora predsednik SDS Janez Janša za zmago desnice na volitvah umakniti iz vrha te stranke, kar je več let pojasnjeval na spletnih omrežjih, pa tudi v intervjujih za medije, denimo za ljubljanski Dnevnik ali Delo, kar je navduševalo tam zaposlene levičarske usmerjene novinarje in urednike. Dodatno je zaslovel še, ko ga je NSi poslala celo na kongres te večje desnosredinske stranke, ker je takratna predsednica NSi Ljudmila Novak menda nenadoma odšla na romanje v Fatimo. Pozornost je to pritegnilo, ker bi bil gotovo zanimiv dogodek, če bi gost na kongresu SDS pozval k umiku Janše, ki je bil edini kandidat za predsednika največje desne stranke v državi, ki je na volitvah poslancev pozneje dosegla relativno zmago z veliko prednostjo, najuspešnejša pa je bila tudi na lokalnih volitvah. Da namesto Novakove pošiljajo Pogorelca, so iz NSi SDS obvestili na dan kongresa, nekaj minut čez polnoč zjutraj. Pogorelec je prišel pred kongresno dvorano, a mu vstopa v dvorano nekdanje kmetijske šole v Mariboru v SDS niso dovolili. Po opravičilu Novakove, da je ne bo, so obvestilo, da je Pogorelec zastopnik stranke, dobili prepozno, so odločitev pojasnili iz SDS.

Ostaja predstavnik NSi v DVK

Ob imenovanju začasnega šefa vladne zakonodajne službe konec avgusta lani je Pogorelec napovedal, da bo omejil svoje nastope na družabnih omrežjih in od takrat nas ni prepričeval, da se mora, da bi NSi in desni blok zmagal na volitvah in prevzel oblast v državi Janez Janša nujno umakniti iz vrha SDS. Po volitvah je to postalo tudi precej brez zveze. Vlada Marjana Šarca je bila potrjena dva tedna po imenovanju Pogorelca. Pogorelec je bil imenovan za največ pol leta in to obdobje se izteka konec prihodnjega tedna. Če bo z zahtevami, da je treba odstaviti šefa SDS Janšo v družabnih medijih in časopisih Pogorelec zdaj nadaljeval, bo to imelo nekaj manjšo težo, ker več ni član vrha NSi in je iz stranke tudi izstopil. Je pa še nadomestni član državne volilne komisije, a ga prejšnji teden ni bilo na sejo, ko so potrjevali zadnje priprave za evropske volitve. V NSi sem izvedel, da parlamentu ne bodo predlagali zamenjave Pogorelca kot predstavnika stranke v DVK, kar stranke lahko storijo po spremembi zakona pred dvema letoma, če jih ti zapustijo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu