Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Inflacija odstopov: Šarec odstopil, hoče predčasne volitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th maj 2022, 08:07 dop

Da odstopa kot šef vlade je v vladnem poslopju povedal predsednik vlade Marjan Šarec in napovedal, da bo še danes poslal odstopno izjavo v državni zbor. Šarec je odstopil po tem, ko je dobil odstopno izjavo finančnega ministra Andreja Bertonclja.

“Pošteno je, da gremo na predčasne volitve,” je predsednik vlade povedal, kaj je cilj odstopa.

Bodo volitve, bo nova vlada?

Odstop šefa vlade pomeni, da so s tem odstopili tudi vsi ministri in Šarcu zaradi tega ne bo treba sprejeti odstopa Karla Erjavca in še finančnega ministra Andreja Bertonclja, ki mu je tudi že napovedal odstop. Finančni minister je to storil, kot je sporočil, “zaradi strokovnih razlogov”.

Koalicija je namreč ignorirala njegova opozorila pri ukinjanju prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga nameravali koalicijski poslanci ta teden uzakoniti precej na horuk.

Šarec je četrti premier v tem desetletju, ki je odstopil, da bi sprožil predčasne volitve, pred njim so to storili Borut Pahor (SD), Alenka Bratušek (SAB) in Miro Cerar (SMC).

Ni nujno, da bodo posledica odstopa vlade predčasne volitve. V parlamentu lahko izvolijo novega mandatarja in potrdijo novo vlado.

O možnosti, da nastane nova vlada je Šarec povedal, da verjame, da bo začela delovati parlamentarna kuhinja in se bo začela oblikovati nova vlada, a bolj poštene bi bile po njegovi oceni predčasne volitve, da, kot je dejal, “mi ljudje povedo ali mi zaupajo, ali želijo, da delam naprej in ali je ta podpora v javnosti, vsaj po anketah, realna ali ne”

Premier, ki odstopa, je pristavil, da nikoli ni dal veliko na ankete in da ne more vedeti ali je to prava podpora ali ni. Povedal pa je še, da s 13 poslanci in to koalicijo in situacijo v državnem zboru pričakovanj ljudi ta hip ne more izpolniti, lahko pa jih po volitvah.

Koalicija LMŠ s SMC in odziv Janše

Če bodo volitve se je Šarec že dogovoril za povezavo z Zdravkom Počivalškom iz SMC, da bi šli LMŠ in SMC skupaj. Partnerstvo pa Šarec ponuja tudi lokalnim listam iniciativam in vsem, ki bodo zainteresirani z njim iti na volitve

Premier je svoj nastop končal tako:


“Razne kuhinje, ki se bodo zdaj začele dogajati, pa meni ne dišijo in tam zraven strank LMŠ ne bo. Hvala”

Predsednik največje parlamentarne in opozicijske stranke SDS Janez Janša se je odzval tako:

S tem je spomnil na svojo oceno pred dvema tednoma v pogovoru za javno televizijo, ki je bila takšna:

“Ta koalicija je na nek način klinično mrtva že od samega začetka. Umetno dihanje ji je zagotovila stranka Levica. Tega umetnega dihanja ni več. Torej gre za politično truplo, ki se ohlaja. Hitrost tega ohlajanja pa je odvisna predvsem od cenika Zmaga Jelinčiča. Tako da vprašanje glede dolžine trajanja te vlade je treba naslavljat na gospoda Jelinčiča. On je tisti, ki zdaj to ohranja pri življenju. Koliko je to v interesu države, koliko je to tista stabilnost, ki jo Slovenija potrebuje, pa pač presodite sami.”


Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca lahko odgovorite v anketi:

Kaj bo posledica odstopa vlade Marjana Šarca

View Results

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu