Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pivčeva premagala Erjavca, ta odstopa kot minister za obrambo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:11 dop

Obrambni minister Karl Erjavec ni več predsednik stranke DeSUS. Na kongresu DeSUS je za to, da bi ostal predsednik, glasovalo le 80 delegatov. Za ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec na vrhu stranke pa je bilo kar 145 glasov. Erjavec je po porazu nekoliko presenetljivo napovedal, da bo odstopil kot minister za obrambo. Kdaj bo odstopil, ni povedal. Je pa: “Bo zelo hitro.”  Ker Erjavec leta 2018 ni bil izvoljen za poslanca, se po odstopu ne bo vrnil v parlament. Kot se je denimo Marko Bandelli iz SAB, ki je odstopil prvi med ministri vlade Marjana Šarca.

Kakšna bo posledica odstopa obrambnega ministra, lahko odgovorite anketi:

Kaj bo posledica napovedi odstopa obrambnega ministra Karla Erjavca?

View Results

Loading ... Loading ...

DeSUS v volilni krizi

Na posnetku je poraženec spopada za vodenje stranke na začetku kongresa:

Foto: P. J.

Pred odločanjem so se vsi trije kandidatu predstavili, nekdanji poslanec Uroš Prikl, ki je kongres vodil, pa je onemogočil razpravo o kandidaturah in obrazložitve glasov.

Pojasnil je, da je glasovanje tajno in zato obrazložitve, za koga bo kdo glasoval, niso smiselne. Preštevanje glasovnic se je precej zavleklo. Če bi Prikl dopustil še razpravo o kandidatih, bi se najbrž že proti polnoči.

V manj kot pol ure se je na razplet odzval premier Marjan Šarec. Tako:

Erjavec je pred porazom ocenil, da je po vzponu, ki ga je kot predsednik stranke dosegel v zadnjih 15 letih, žrtev uspeha na volitvah leta 2014, ko so dosegli rekordnih deset poslancev. Imeli so jih celo enajst, ker je k njim po volitvah prestopil še Peter Vilfan. Na zadnjih volitvah 2018 so jim volivci rezultat prepolovili, padli so na pet poslancev. V strankah so cikli, je ocenil Erjavec in povedal, da je bil ves čas njegov cilj, da se ne bi več zgodilo, da bi bili najmanjša stranka v DZ, ki bi trepetala, ali bo še imela poslance.

To se jim je zgodilo leta 2004. Od zadnjih volitev, ko so jim rezultat in število poslancev volivci prepolovili, Erjavec pa še za poslanca ni bil izvoljen, DeSUS ni najmanjša stranka, so pa le malo nad pragom.

Za njimi je z vsega štirimi poslanci SNS Zmaga Jelinčiča. Po prestopu Lidije Ivanuša k SDS ima Jelinčič zdaj celo le še tri poslance.

Po moči je DeSUS v DZ zdaj predzadnji.

Na posnetku je nova predsednica DeSUS:

Aleksandra Pivec Foto: P.J.

Rezultati, ki so jih dosegali na volitvah poslancev in volitvah v občinske svete od volitev leta 2004, po teh je stranko prevzel Erjavec, kažejo, da so v krizi:

DeSUS: Rezultati volitev v DZ in v občinske svete

Po raziskavah DeSUS za SNS, a pred SAB in SMC

Po javnomnenjskih raziskavah pa jim zadnje čase kaže celo nekoliko bolje: so nad pragom in bi prišli v državni zbor, a povsem na varni strani niso. Pred njimi je po zadnjih objavljenih raziskavah SNS, zaostajata pa SAB Alenke Bratušek in SMC Zdravka Počivalška.

Rezultate zadnjih dveh raziskav javnega mnenja, ki to kažeta, sta v začetku tedna objavila Delo po agenciji Mediana, danes pa Nova24TV po ugotovitvah agencije Parsifal.

Prikaz s prikazanimi deleži le anketiranih, ki bi volili stranke, kar omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami, so takšni (s klikom lahko grafiko povečate):

Javnomnenjske raziskave, primerjava Delo, Nova24TV

Kongres DeSUS je že prej ocenil predsednik največje parlamentarne stranke Janez Janša (SDS). Tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu