Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preloženo: Obtoževanje Cerarja pred ustavnimi sodniki zaradi Ahmada

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd januar 2018, 11:20 dop

O predlogu SDS, da bi ustavni sodniki odločali ali odstaviti premiera Mira Cerarja (SMC) zaradi posredovanja v korist migranta Ahmada Shamieha, bo državni zbor morda razpravljal v torek 9. januarja prihodnje leto. To predlaga predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Podrobneje se bodo predstavniki strank o tem, kdaj in kako odločati o ustavni obtožbi proti premieru, pogovorili na Brglezovem kolegiju takoj po novem letu.

Bi Ahmadu začasno le dovolili? Ne!

Foto: DZ/Barbara Žejavac

Obtožbo šefa vlade pred ustavnim sodišče je SDS nekdanjega premiera Janeza Janše predlagala sredi novembra, ker je predsednik vlade Cerar pred tem javno povedal, da je dan pred načrtovano deportacijo migranta posredoval, da bi jo preprečil, dokler v vladi ne preučijo vseh možnosti.

Pozneje je Cerar na spletnih omrežjih sporočil, da se postopek vrnitve Ahmada ni začel, in da se je odločil vladi predlagati odločanje, da bi Ahmadu izdala dovoljenje za začasno bivanje. A tega dovoljenja Ahmad ni dobil, ministri, denimo Karl Erjavec (Desus) so se namreč uprli, da za to niso izpolnjeni niti minimalni zakonski pogoji.

SDS je postopek proti premieru sprožila, ker je premier preprečil postopek deportacije migranta na Hrvaško, za kar po njihovi oceni nima pristojnosti in je torej zlorabil svoja pooblastila, da bi zagotovil korist Shamiehu. Ustava, opozarjajo iz SDS, v 153 členu določa, da morajo dejanja državnih organov temeljiti na zakonu ali zakonitem predpisu. Cerarju očitajo, da je prekršil to določbo, pa tudi drugi člen ustave, ki pravi, da smo pravna država.

Celoten predlog ustavne obtožbe je takšen:

 

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/12/Ustavna-obtožba-Predsednika-vlade-RS.pdf” title=”Ustavna obtožba Predsednika vlade RS”]

Ahmada Shamieha je v Sloveniji, kar se mu februarja lani ni uspelo pretihotapiti v Avstrijo.

Nič protestov, ker imajo radi počitnice

Sosedje so mu vstop v njihovo državo onemogočili potem, ko so zaradi neobstoja nadzora na slovensko hrvaški meji sami vzpostavili mejni nadzor proti nam. Vlada je Ahmada pozneje poskušala vrniti na Hrvaško. Da je ta zanj pristojna, so odločila tudi vsa sodišča. Čisto na koncu so se vračanju uprli pomembni koalicijski poslanci Jan Škoberne (SD), Peter Vilfan (Desus) in Jasna Murgel (SMC), ki se jim je z leve pridružil še opozicijski Miha Kordiš. Jan Škoberne je Ahmada po tem javnem protestu „četverice“ pripeljal celo v prostore SD v državnem zboru

Ker ima premier v parlamentu večino, SDS postopka pred ustavnim sodiščem prihodnje leto precej zanesljivo ne bo uspelo sprožiti. Bo pa zanimiva in burna razprava, do kod šef vlade sme in kako ravnati z migranti.Ker je od vložitve predloga SDS minilo 30 dni, bi državni zbor o tem, ali bi tožil premiera, lahko govoril tudi že v teh dneh.

A kakšnih protestov proti Brglezu, da je odločanje prestavil v januar, ni pričakovati. Poslanci so, kot drugi ljudje, veseli božičnih in novoletnih praznikov.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu