Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslancem je na dopust zbežala Bratuškova, Poznič si je premislil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:02 pop

Generalni sekretar vlade Stojan Tramte je sredi prejšnjega tedna državni zbor obvestil, da dva od ministrov vlade Marjana Šarca ne bosta odgovarjala na poslanska vprašanja na zadnji redni seji pred parlamentarnimi počitnicami, ker sta že odšla na dopust. Na dopustu sta že, je obvestil poslance, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za kulturo Zoran Poznič.

Poznič odpovedal, Bratuškova ne

Da ministrov, ki bi morala odgovarjati na vprašanja poslancev, ne bo, je Tramte sporočil tako:

A se je vladi in ministroma s hitrim dopustom zapletlo. V imenu SDS je Danijel Krivec na kolegiju predsednika državnega zbora Dejana Židana v ponedeljek zahteval pojasnilo, ali se ministri obveznosti odgovarjati na poslanska vprašanja lahko izogibajo tako, da vzamejo dopust. Doslej ni bilo običajno. So se pa odgovarjanju poslancem že izognili ministri, ki so že odstopili. Kdaj morajo ministri odgovarjati poslancem, je znano pol leta prej, povrhu pa se ta teden začnejo parlamentarne počitnice in ministrom prihodnja dva meseca ne bo treba v državni zbor in bo torej dovolj časa za dopuste.

Dopust je zaradi protesta SDS preklical minister za kulturo iz vrst SD Zoran Poznič. Pozničev dopust je bil še posebej nenavaden. Za ministra je bil izvoljen šele marca letos po odstopu Dejana Prešička. Komaj je dobro prišel v pisarno, že gre na dopust. Poznič je v torek ta teden le prišel v državni zbor, da bi odgovarjal na vprašanja poslancev. A odgovarjal ni. Nobenega vprašanja poslancev zanj ni bilo. Nekoliko morda tudi, ker morajo vprašanja poslanci prej napovedati, a jih, ker so dobili obvestilo, da ministra ne bo, niso.

Kociper: Bratuškova odhaja zadnja

Drugače se je odločila Alenka Bratušek. Maša Kociper iz SAB je to pojasnila tako:

“Tudi v stranki SAB smo nezadovoljni, če smo prisotni na ustnih poslanskih vprašanjih, ministra pa ni. V preteklosti se je že zgodilo, da, ko je minister kasneje prišel, poslanci niso mogli postaviti vprašanja. Jaz bi v obrambo naše ministrice predsednice Alenke Bratušek povedala, mislim, da se vsi strinjate, da je bila ona med tistimi ministri, ki so bili največ prisotni na teh sejah, v naši poslanski se šalimo, da ona vedno zaklene vrata državnega zbora ob ponedeljkih. Imela je tudi poleg ministra za okolje in prostor največ vprašanj tako lani kot letos in do sedaj je manjkala samo enkrat. Jaz podpiram te predloge za naprej, da letni dopusti ne sme biti razlog za to, da ministra ni. Bi pa v imenu Alenke Bratušek povedala, da je ta dopust bil planiran že prej zaradi dogovora z družino, ker drugačni datumi niso bili mogoči in da bo na razpolago za vprašanja v bodoče. In še za konec, po naših podatkih, predsednik, to me je pa presenetilo, vsaj dva dopusta smo našli že v preteklosti, eden je bil Zdravko Počivalšek, eden pa Dejan Prešiček, saj ni bistveno, ampak se je zgodilo. Se pa strinjam, da se naj ne dogaja v bodoče in se v imenu Alenke Bratušek še enkrat opravičujem.”

Dejan Židan je prej povedal, da strokovne službe pri preverjanju našle en primer, ko na poslanska vprašanja minsiter ni odgovarjal zaradi dopusta: minsiter za finance Dušan Mramor.

Vodje poslanskih skupin so se na koncu dogovorili, da dopustovanje ministrov, ko bi morali odgovarjati na poslanska vprašanja, ne bo šlo. Predsednik Židan pa je povzel, da to razume tudi kot poziv premieru Marjanu Šarcu, ki mora ministrom odobriti dopuste, “da se kaj podobnega več ne dogaja”.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu