Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

NSi vladi: Kupite že prave helikopterje za reševanje!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:56 pop

»Potrebe po helikopterskem reševanju rastejo, naše zmogljivosti pa padajo. Nesprejemljivo je, da v Sloveniji leta 2020 ni ustrezno poskrbljeno za helikoptersko reševanje.«

To je o zahtevi za nujno skupno sejo odborov za zdravje in obrambo, ki jo NSi zahteva, ker v Sloveniji helikopterska nujna medicinska ni ustrezno urejena in pri njenem izvajanju prihaja do številnih težav, danes pojasnil predsednik NSi Matej Tonin.

Navidezno višanje proračuna vojske

Z vojaškimi helikopterji država izvaja reševanja tudi, ker tako prikazuje, da je več porabila za vojsko, kjer porablja pol manj kot bi morala po zavezah Natu. Iz istega razloga je tudi vladni reaktivec Falcon registriran kot vojaško letalo, ki pa ga vojska za svoje namene zelo redko uporablja. Prejšnjih teden ga celo je, ko so z njim pripeljali šest vojakov iz Turčije, ki jih je vlada predčasno umaknila iz Erbila. Uporablja pa država to poslovno reaktivno letalo sicer predvsem za prevoze politikov, občasno pa tudi za prevoze organov iz oddaljenih držav za presaditve v zdravstvu.

Tonin je opozoril, da država nima namenskih helikopterjev za nujno medicinsko pomoč. Helikopterske prevoze opravljata vojska in policija. »Potrebe po helikopterskem reševanju se v zadnjem času povečujejo, vlada pa do tega trenutka še ni sprejela odločitve, kako organizirati nujno helikoptersko pomoč,« je pojasnil in spomnil, da je vlada ustanovila medresorsko delovno skupino ministrstva za zdravje, v kateri so še predstavniki notranjega, obrambnega in infrastrukturnega ministrstva ter agencije za civilno letalstvo. A ni nobenega napredka. Delovna skupina se je v letu 2017 sestala enkrat, dvakrat v letu 2018, medtem ko za lansko leto ni podatkov.

Tonin: Spodbuda vladi, da stvari le premakne

Po Toninovi oceni bi država morala oblikovati finančno vzdržno in kakovostno nujno medicinsko pomoč, ki bo primerljiva z drugimi evropskimi državami, odboroma za zdravje in obrambo pa predlaga, naj vladi naložita, da poslance seznani z odločitvijo in predlogi rešitev medresorske skupine glede helikopterske pomoči.

Kakšne so praktične težave, ker ni namenskih helikopterjev in jih tudi ni dovolj, je predstavil reševalec Robert Sabol: »Do težav prihaja tudi pri podvojenih ali celo potrojenih intervencijah, ko je na voljo samo en helikopter.

Reševalec Robert Sabol in predsednik NSi Matej Tonin Foto: NSi

Eden zadnjih takih primerov je bil v začetku januarja, ko je helikopter letel z inkubatorjem na Ptuj, istočasno pa sta potekali dve akciji gorskega reševanja, za kateri pa helikopter ni bil na voljo.

Trenutno sta v Sloveniji v uporabi dva vojaška helikopterja, policijski pa je prizemljen.

Kot je opozoril Sabol so vojaški helikopterji preveliki in težje pristanejo na kraju intervencije, zato bi bilo nujno razmisliti o drugih možnostih. Po njegovih navedbah je Slovenija ena redkih evropskih držav brez namenskih helikopterjev za reševanje, za ureditev sistema pa bi potrebovali tri baze in štiri helikopterje, pri čimer bi bil eden za rezervo.

»Dokler bomo delali na tak način, kot delamo zdaj z vojaškimi in policijskimi zrakoplovi, ne bomo mogli kandidirati za nepovratna evropska sredstva, s katerimi bi lahko pokrili tudi do 85 odstotkov investicije,« je še opozoril Sabol. Po njegovih besedah bi lahko, če bi vse naredili tako kot je treba, dobili evropski denar, s tem pa bi bila ta služba opravljena praktično zastonj.

Reševalec Robert Sabol in predsednik NSi Matej Tonin Foto: NSi
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu