Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poznič o islamističnem bojkotu zaradi svinjine v vrtcih in šolah in o (ne)pomembnosti katoliških tradicij

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:03 dop

Oktobra ni bilo posveta verskih skupnosti, da bi v šolah in vrtcih otrokom islamske veroizpovedi zagotovili prehrana brez svinskega mesa, oziroma masti, ker je minister za kulturo sejo odpovedal, ko so predstavniki islamske skupnosti napovedali bojkot, je kulturni minister Zoran Poznič (SD) pojasnil že v drugem odgovoru Zmagu Jelinčiču (SNS) o težavah, ki jih ima v “dialogu” z verskimi skupnostmi. Še drugič je minister odgovarjal, ker s prvimi, precej praznimi pojasnili šef nacionalistov ni bil zadovoljen. Še najbolj jasen je bil minister za kulturo, ko je zavračal, da bi za našo kulturo in državo imela kakšen poseben pomen katoliška tradicija.

Islamska skupnost ne bi le govorila

Jelinčič s svojimi nacionalisti vladi Marjana Šarca (LMŠ) in s tem tudi ministru Pozniču zadnje čase zagotavlja večino v državnem zboru za vladanje, ker jih več noče podpirati dosedanji tihi partner Levica Luke Meseca. Zakaj so predstavniki islamske skupnosti zavrnili udeležbo na oktobrskem posvetu verskih skupnosti je Poznič svojemu najnovejšemu partnerju iz opozicije v drugo pojasnil tako:

“Islamska skupnost v RS je zavrnila udeležbo na navedeni seji, ker je spremenila svoje razumevanje dialoga o verski svobodi. Od sklica 4. seje naprej le-tega ne razume več kot razpravo oziroma izmenjavo stališč o zadevah s področja verske svobode, pač pa kot razpravo s konkretnim rezultatom oziroma razpravo, katere posledica je stališče verske skupnosti, da je zadeva, o kateri naj bi se razpravljalo, rešena.

Minister je opozoril, da svet za dialog o verski svobodi nima pooblastila za delo izven svojega delokroga in za doseganje rezultatov, kar je zahtevala islamska skupnost. Kot je opisal minister sta bili prvi dve točki odpovedanega posveta, ki ga ni bilo, takšni:

  1. V šolah in vrtcih naj se otrokom islamske veroizpovedi zagotovi prehrana brez svinskega mesa oziroma masti, na predlog Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji.

  2. Razprava o pomislekih Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji glede načina registracije verskih skupnosti v Republiki Sloveniji, na predlog Ministrstva za kulturo.”

Pozniča: Burke varuje ustava

Minister je v dopolnjenem odgovoru Jelinčiču vztrajal, da ne bo preganjal burk in nikabov in zavrnil poseben pomen katoliške tradicije naše države, ki bi se ji po mnenju Jelinčiča pripadniki islamske skupnosti morali prilagoditi.

O burkah je Jelinčič Pozniča vprašal tako: “Zanima me, zakaj je prepovedano nošenje pustne šeme na bankah, na sodiščih, v javnih organih, v avtomobilu, medtem ko se pa dopušča nošenje nikabov, hidžabov in burk v teh prostorih.

Minister za kulturo je odgovoril: “Prepoved nošenja pustnih šem na bankah, sodiščih, v javnih organih in avtomobilu ne sodi v stvarno pristojnost ministrstva za kulturo. Nošenje nikabov, hidžabov in burk se šteje za manifestacijo človekove pravice do verske svobode iz 41. člena ustave ali vsaj za manifestacijo človekove pravice do splošne svobode ravnanja iz 35. člena ustave.”

Odgovor je zanimiv, ker Poznič pripada SD, ki je vladala v socialistični Jugoslaviji, kjer so napredek v zakotnih deli BiH poskušali doseči tudi tako, da so nošnjo oblačil, o katerih je spraševal Jelinčič, določili za kaznivo dejanje, kazni za rabo in spodbujanje takšnega oblačenja žensk pa so bile celo zaporne.

Jelinčič je dopolnitev odgovora od Pozniča zahteval, ker se jeta prvič delu dilem nekoliko izogibal. Jelinčič je ministra, denimo, opozoril:

“Domnevno naj bi islamska skupnost pogojevala udeležbo na posvetu s sprejetjem zagotovil, da se zagotovi plačevanje socialnih prispevkov imamom, duhovno oskrbo v zavodih zaprtega tipa, plačevanje obrezovanja dečkov ter da se v vrtcih in šolah zagotovi prehrana brez svinjskega mesa oz. masti. Islamska skupnost tako pritiska, na pristojnega ministra z zelo radikalnimi zahtevami in se obnaša kot da je nad vsemi verskimi skupnostmi v Sloveniji.”

Celotno prvo Jelinčičevo vprašanje lahko preberete na povezavi tukaj:

Jelinčičevo vprašanje o bojkotu "dialoga" islamske skupnosti
Jelinčičevo vprašanje o bojkotu “dialoga” islamske skupnosti

Minister je Jelinčiču prvič odgovoril precej izmikajoče, da se lahko vsak posameznik ali družbena skupina po svoji lastni presoji dialoga udeleži in ga ni mogoče vsiliti, zaradi česar je pogovor tudi odpovedal. Dodal je še, da “naš dialog z Islamsko skupnostjo nadaljujemo”. Je pa minister na Jelinčičevo vprašanje, kako bo zagotovil, da se bodo predstavniki islamske skupnosti prilagodili krščanski tradiciji, na kateri je utemeljena naša družba, odgovoril bolj odločno, da se ustava “ne izreka o pomenu krščanske tradicije in kulture ter slovenske tradicije in zavezanosti pripadnikov ISRS k spoštovanju slovenske krščanske tradicije in kulture”. Celoten prvi odgovor ministra je bil tak:

Odgovor ministra, da krščanske kulture ni v ustavi
Odgovor ministra, da krščanske kulture ni v ustavi

Jelinčič je zaradi izmikanj vsebini zahteval dodatna pojasnila in to veliko bolj podrobno:

Dodatno vprašanje Jelinčiča o svinjini, burkah in katoliški kulturi
Dodatno vprašanje Jelinčiča o svinjini, burkah in katoliški kulturi

V drugo je minister za kulturo res tudi odgovoril veliko bolj podrobno. Po vsebini pa podobno, da za ukinjanje svinjine v vrtcih in šolah za del otrok ni pristojen, je pa za dialog med verskimi skupnostmi. Burke in nikabi pa po njegovem sodijo med temeljne svoboščine ljudi in to varuje naša ustava. Celoten odgovor lahko preberete tukaj:

Dopolnjen odgovor ministra o svinjini in burkah in katoliški kulturi

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu