Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Srečno 2020 in hvala za 2019 Spletnega časopisa

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th januar 2020, 09:21 dop

Ob vstopu v novo leto vam želim veliko sreče in uspeha. Rad pa bi se vsem tudi zahvalil za leto, ki je ravno minilo. Brez bralcev ni medija.

V primerjavi z letom prej se je branost Spletnemu časopisu precej povečala. Trud in delo je bilo torej smiselno. Najvišja branost je bila oktobra. Bralcev pa je vse več z mobilnih telefonov.

Posebej bi se zahvalil vsem, ki ste projekt tudi v tem letu denarno podprli s prostovoljnimi prispevki. Na ta način je bilo zbranih skoraj 3.500 evrov. Nakazil, večinoma od posameznikov, je bilo 148, nekaj pa tudi od zasebnih podjetnikov. Od podjetij v državni lasti nakazil ali reklamnih objav ni bilo.

Bralcev več, predvsem več iz mobilnih telefonov

V primerjavi z lanskim letom je kar nekaj strukturnih sprememb, ko gre za bralce. Kako se je branostjo v primerjavi s prvima dvema letoma povečala, kaže statistika:

Po mesecih pa se je v primerjavi z letom 2018, ko je bilo največ bralcev maja, to je bilo pred volitvami poslancev, in avgusta, ko sta nastajala DZ in vlada, tudi veliko spremenilo. V letu 2019 se je izrazito povečanje zgodilo zadnje štiri mesece leta, precejšen upad pa je bil avgusta, ko je bilo v politiki precejšnje mrtvilo in je bilo nekaj tudi dopustniških dni.

Mesečna branost oktobra je bila doslej rekordna:

So se pa v zadnjem letu, ko gre za način branja Spletnega časopisa, zgodile spremembe, ki jih ta generalna statistika ne pokaže.

Bralcev več, predvsem več iz mobilnih telefonov

Več ljudi je prišlo neposredno na spletno stran. Ko gre za preusmeritve (priporočila) od drugod, pa je v tem letu iz prvega na drugo mesto portal Novicejutro Silvestra Šurle izrinil androidni iskalnik, ki je bil leto prej šele na petem mestu. To je spremenilo tudi strukturo naprav, s katerih večina bere članke: krepko več je bilo bralcev s telefonov kot klasičnih računalnikov.

Statistika za 2019 (brez zadnjih nekaj dni) od kod so prišli bralci, je takšna:

Podatki o bralcih, ki prihajajo s Facebooka in Twitterja, pa kažejo pomen, ki ga ima delitev člankov na spletnih omrežjih in vsak oznaka, da komu članek ugaja. Vsem, ki to storite, se zahvaljujem. Dober glas seže dlje kot bi lahko plačane reklame.

Delo z vodenjem portala je bilo v letu 2019 tehnično manj stresno kot leto 2018, za kar je z računalniškim znanjem poskrbela Vanesa iz podjetja Domenca. Zaradi njenega dela Spletni časopis normalno deluje in je do uporabnikov in urednika veliko prijaznejši kot prej. Dokazala je, da vsega niti slučajno ne znam narediti sam.

Bile so pa občasno tudi manjše tehnične težave, ker se sistem ves čas nadgrajuje in prenavlja, a tudi te so bile večinoma, tudi z učinkovito pomočjo prej omenjenega podjetja, vsakič hitro rešene. Če kdaj vse ni delovalo najbolje, se pa opravičujem. Pa tudi za napake, ki se pri pisanju občasno pripetijo.

Finančno je Spletni časopis leto končal brez minusa, kar je bil cilj. Da se je izšlo, je ob prispevkih bralcev, nekaj pravnih oseb in oglasnih prihodkih pomagalo tudi sofinanciranje ministrstva za kulturo v višini 8396,78 evrov. Več o tem lahko preberete tu: DELOVANJE SPLETNEGA ČASOPISA SOFINANCIRA MINISTRSTVO ZA KULTURO.

Ker je Spletni časopis do vlade in vladajočih pogosto zelo kritičen medij, s sofinanciranjem dokazujejo širino in odprtost.

Načrt za prihodnje leto je, da bi v nastajanje vsebin vključil dodatne avtorje in več lektorske pomoči. Ali bo uspelo, bo odvisno od tega, ali mi bo v leto 2020 uspelo za to najti finančno pokritje.

Ob bralcih bi se ob vstopu v novo leto rad zahvalil tudi vsem politikom, funkcionarjem, uslužbencem in tistim, ki so mi pomagali z informacijami in pojasnili za razumevanje dogajanja. Pa tudi medijem in drugim novinarjem, s katerimi sem veliko sodeloval, predvsem Reviji Reporter, kjer se pojavljam v rubriki Parlament in portalu Nova24TV, ki je v tem letu, kot že leto prej, objavil kar nekaj člankov Spletnega časopisa.

Pa tudi vsem tistim, kjer sem le občasno nastopil s članki ali v razpravah: Družini, Pravni praksi, Radiu Ognjišče, TVS, Kanalu A, Pozareportu, STA…

Nihče ne more ničesar doseči sam.

Vsem, predvsem pa seveda bralcem, želim lepo in uspešno novo leto.

Zadnji dan tega leta sem bil v Kranjski Gori, kjer je bilo veliko sonca, kar nekaj umetnega snega in precej tujih turistov. Iz Hrvaške, Italije, ZDA…

In veliko otrok.

Zaposleni so se trudili in vse skupaj je bila, čeprav so bile pred vlečnicami opoldne vrste kot v najboljših časih mariborskega Pohorja, prava podoba za vstop v novo leto:

Kranjska Gora Foto: P.J.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu