Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dva obvezna državna prispevka za eno zdravstvo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/01/2020)

70 milijonov evrov minusa so koalicijski poslanci prejšnji teden ustvarjali zdravstvenemu sistemu, ko so na predlog Levice na Zavod za zdravstveno zavarovanje prenašali pobiranje prispevka za dopolnilno prostovoljno zavarovanje. Tako je ocenil za zavod sam. Nedržavne zavarovalnice ukinjajo. Prispevek so v času vlade Marjana Šarca doslej podražili iz 27 na 35 evrov. A zdravstvu še kar zmanjkuje denarja. Zdaj bi pa krepko povišan prispevek nadomestili z obveznim pavšalom, torej obveznim prispevkom, ki bi znašal le 29 evrov. Zadnje glasovanje, ali bomo poslej imeli dva obvezna državna prispevka za eno zavarovalnico, s katerima bo zbrano premalo denarja, bo januarja.

Povišanje bo takoj

Da bo denarja zaradi znižanja premalo, je opozoril upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje. To so tisti, ki že zdaj zbirajo večino denarja za zdravstvo, poslej bi pa skoraj vse. Iz koalicije so na kritiko, da slabo računajo, odgovorili, da bodo minus, če bo do njega res prišlo, poravnali iz proračuna. Proračunske načrte za leti 2020 in 2021 so pred tem že potrdili. 70 milijonov za pokritje minusa, ki ga ustvarjajo, v proračunu za leto 2021 ni opaziti. Ker se stopnje gospodarske rasti znižujejo, je verjetno, da bo potreben rebalans in dodatno varčevanje.

Kritiko, da so neodgovorni, če bodo znižali prispevek za zdravstvo, ki ga bo poslej, tako vsaj načrtujejo, plačevalo več ljudi, so vladni poslanci nekoliko le slišali. Če bodo novosti januarja potrdili, bo obvezen pavšalni prispevek obveljal 1. januarja 2021, že marca isto leto pa bo povišan po rasti plač v letu pred tem. V času, ko še niti veljalo ne bo. Da bodo 29 evrov prispevka takoj nekoliko povišano, so z dopolnilom pred tednom odločili koalicijski poslanci brez DeSUS Karla Erjavca, a s pomočjo Levice Luke Meseca. Podobno se je izšla večina glasovanj. O takojšnjem “usklajevanju” višine z rastjo plač po strankah tako:

Zanimivo je bilo glasovanje SNS. Zmaga Jelinčiča ni bilo, poslanka Lidija Ivanuša pa se je vzdržala. Enako kot celotna SDS, h kateri je Ivanuša medtem prestopila. Drugi poslanci SNS so bili proti. Dva.

Pričakovati je, da bodo podprli podoben način ukinjanja zasebnih zavarovalnic in prenosa na državni zavod, ki ga pripravlja minister za zdravstvo Aleš Šabeder, če bi projekt Levice morebiti januarja padel.

Višino novega, že drugega obveznega prispevka za zdravstvo, ki nam ga za zdaj uvajajo na predlog Levice in usklajevanje z rastjo bruto plač, so vladajoči pred tednom določili tako:

»Poleg prispevkov iz prejšnjega odstavka se Zavodu plačuje tudi obvezni pavšalni prispevek v višini 29 eurov za posamezni koledarski mesec ne glede na število dni zavarovanja v koledarskem mesecu.

Obvezni pavšalni prispevek se uskladi enkrat letno, in sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji v preteklem letu po podatkih Statističnega Urada Republike Slovenije. Znesek obveznega pavšalnega prispevka določi minister, pristojen za zdravje, najkasneje v mesecu februarju.”

Da ne bi bilo sporov o tem, da se bo prispevek “uskladil”, torej povišal, že nekaj mesecev po tem, ko bo obveljal, pa so dodatno določili tako:

“Valorizacija zneska obveznega pavšalnega prispevka se v skladu z določbo tretjega odstavka 48. člena zakona prvič opravi v letu 2021.”

Iz zavoda za zdravstveno varstvo so pred tem glasovanjem opozorili, da so predlogi koalicije narejeni po dogajanju leta 2018, ko je vsak od 1,470.000 zavarovancev plačeval po 27 evrov dodatnega zavarovanja in je bilo s tem zbranih 525 milijonov. A že v tistem letu je prispevek rasel in v dobrem letu vladanja Marjana Šarca je poskočil na 35 evrov. Na ta način je oblast pokrila dodatne stroške v zdravstvu, ki so tudi posledica povišanja plač, za katerega se je vlada dogovorila s sindikati in ki še potekajo. Po novem bo bilo zavezancev za plačilo več: 1.620.000. Če bo vsak prispeval mesečno 29 evrov, kar predlaga koalicija, bi zbrali 564 milijonov. Stroškov bo leta 2021 630 milijonov evrov, so ocenili iz ZZZS. Višina prispevka bi morala biti vsaj 32,4 evra, da bi se izšlo, menijo. A celo ta ocena se lahko izkaže za prenizko, ker bodo stroški uvedbe novega sistema in prehoda nanj najbrž veliki.


Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu