Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Erjavec Vatikanu o kršenju sodbe ustavnega sodišča

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 09/12/2017)

“Predvsem je pomembno, da ideološki interesi ne bi prevladali nad interesi otrok,” so iz zunanjega ministrstva sporočili po pogovoru zunanjega ministra Karla Erjavca  s tajnikom Svetega sedeža Paulom Richardom Gallagherjem o financiranju javnega in zasebnega šolstva.

Do pogovora je prišlo na pobudo Svetega sedeža, ki je ena od sodelujočih držav OVSE, ker je Gallagherjem želel slišati celovito informacijo o razmerah v državi glede financiranja različnih šol. Zanimalo ga je mnenje ministra kot diplomata, politika in predsednika parlamentarne stranke.

Desusova finta: otrokom daš več tako, da jim vzameš

Foto: Zunanje ministrstvo

Kot sem podrobno poročal sta Karl Erjavec in njega stranka Desus predlagala, da bi sodbo ustavnega sodišča, da morajo vladajoči več denarja nameniti osnovni šoli Alojzija Šuštarja, uresničili na tak način, da bi za šolanje otrok dali celo manj denarja. Ustavno sodišče je zahtevalo, da bi morali financiranje zasebnih šol povečati za kakšnih 300.000 evrov letno. Koliko manj bi dal Desus finančno ni jasno, ker tega v spremembi, ki so jo predlagali in je že vključena v zakon, niso nikjer finančno točno ocenili in pojasnili.

Diskriminacijo otrok in staršev, ki se šolajo v osnovni šoli Alojzija Šuštarja, bi po sodbi ustavnega sodišča morali vladajoči politiki (SMC, Desus, SD) odpraviti najpozneje pred dvema letoma, a tega zaradi ideoloških razlogov, ker gre za šole v lasti katoliške skupnosti, niso storili.

Je pa z velikansko zamudo ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi Maja Makovec Brenčič (SMC), letos le predlagalo, da bi tem šolam namenili nekaj več denarja. A polno bi financirali le obvezne programe, že razširjene programe pa še naprej le  85 odstotno.

A v državnem zboru so poslanci Desusa potem predlagali dodatno spremembo in skupaj s poslanci SMC v odboru za izobraževanje tudi že črtali sploh vsako financiranje razširjenih programov tem šolam. To očitno izigravanje sodbe ustavnega sodišča in dodatno diskriminacijo otrok je Erjavec tudi javno podprl.

Razširjen program so vsebine, ki so obvezne in enotno določene za vse šole: dopolnilni pouk, dodatni pouk, pol ure drugih oblik individualne in skupinske pomoči na oddelek, dve uri interesnih dejavnosti na oddelek, program šole v naravi, podaljšano bivanje od prvega do petega razreda ter jutranje varstvo prvega razreda. Najbolj bi ukinitev udarila starše z najmlajšimi otroci.

Zapletena politična situacija na levi

Foto: zunanje ministrstvo

O financiranju šolanja otrok v osnovnih šolah bo državni zbor odločal prihodnji teden. Kako se bo razpletlo, ni povsem jasno.

Zdi se, da Erjavec s precej norim predlogom, da bi sodbo uresničili tako, da bi namesto več dali celo manj denarja, igra na karto spremenjene sestave ustavnega sodišča. A pri tem se lahko ušteje: sodniki, čeprav so različnih nazorov, praviloma zahtevajo spoštovanje sodb, ker sicer tudi njihove ne bodo spoštovane v prihodnje.

Ducat poslancev SMC je medtem predlagali novo spremembo, da bi razširjene programe financirali 65 odstotno. SDS in NSi predlagata sto odstotno.

Slednje se zdi še najbolj skladno s sodbo ustavnega sodišča.

Minister Erjavec je Gallagherju predstavil kompleksnost politične teme, ki je predmet javne razprave v Sloveniji, so zapisali iz zunanjega ministrstva in dodali: “Pojasnil mu je realnost političnega dogajanja in razmerje na političnem parketu. Minister mu je zelo natančno razložil razmere in razmišljanja političnih strank.”

Strinjala sta se, še trdijo iz zunanjega ministrstva, da gre za zelo zapleteno politično situacijo, pri čemer je predvsem pomembno, da ideološki interesi ne bi prevladali nad interesi otrok.”

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu