Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Angelika po ekspresnem državljanstvu ekspresno padla v obeh odborih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:20 dop

Po hitri predstavitvi pred poslanci so kandidatko za ministrico Angelika Mlinar ponoči pred 23 uro večinsko zavrnili poslanci v odboru za evropske zadeve s sedmimi glasovi za in devet proti, pa tudi v odboru za gospodarstvo, kjer se je glasovanje izteklo v pat z osem proti osem.

Pred tem je Mlinarjeva po predstavitvi zavrnila bolj provokativna vprašanja. Odgovarjala ni celo poslancu SNS Janiju Ivanuši, ki jo je vpraševal o lojalnosti in o tem, ali bo živela v Ljubljani ali na Dunaju. Poslanci SNS so ključni podpornik vlade, ki ga potrebuje za izvolitev. A za kandidatko, čeprav je nekaj pomislekov tudi v DeSUS, ni še nič izgubljeno.

Praviloma vladni peterček hitro najde dovolj rezervnih sil v opoziciji, ker si tam kar nekaj poslancev ne želi predčasnih volitev ali relativnega zmagovalca volitev Janeza Janše (SDS) na vrhu drugačne vlade.

Kako se bo izteklo v državnem zboru ob predlogu Marjana Šarca in Alenke Bratušek je, skratka, še nejasno.

Za izvolitev Mlinarjevi bo, če je SNS ne podpre soglasno, zadoščalo, če bo nekaj drugih manjkalo ali se vzdržalo. Potrebna bo navadna večina navzočih. Po negativnem mnenju lahko premier kandidatko tudi še umakne, a to se zgodi redko.

Ko se vladajočim nenadoma mudi

Premier Marjan Šarec (LMŠ) je Angeliko Mlinar (SAB) za ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo predlagal šele včeraj, skoraj hkrati, ko je prisegla kot državljanka. Že za danes pa sta Gregor Perič (SMC) in Igor Peček (LMŠ) sklicala skupno sejo odborov za evropsko unijo in gospodarstvo, da bi se kandidatka za ministrico predstavila, čeprav to ni bilo najbolj v skladu s poslovnikom državnega zbora.

Poslovnik pravi tako:

“Vsak kandidat za ministra se najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidatur predstavi pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora in odgovarja na vprašanja njegovih članov.”

Po še neuradnih informacijah iz državnega zbora so poslovniški rok (najmanj tri dni) skrajšali tako, da se je Mlinarjeva sama odpovedala daljšemu času za pripravo predstavitve.

Na posnetku je kandidatka za ministrico:

Angelika Mlinar, kandidatka za ministrico brez resorja Foto: DZ/Matija Sušnik

Neuradno bi naj podobno v preteklosti s predstavitvami pohiteli že ob volitvah ene od vlade Janeza Janše (SDS), ko so se ministri tudi že predstavili tretji in ne četrti dan, ki je prvi mogoč, če bi se držali kar piše v poslovniku.

Predstavitev Mlinarjeve se je zvečer tudi začela, iz opozicije pa zaradi krajšanja rokov niso protestirali, alternativa bi bilo namreč najbrž odločanje o ministrici čez božične in novoletne praznike.

Mlinarjeva v primerjavi s prejšnjima že odstopljenima ministroma Markom Bandellijem in Iztokom Puričem ni povedala veliko novega, na bolj provokativna vprašanja pa je sploh zavrnila odgovore. Denimo, na vprašanja Branka Grimsa (SDS) o slikanju pod fotografije revolucionarja Che Guevare in odnosu do odprtih mej za migrante, za kar bi se naj v preteklosti zavzemala. Bolj nenavadno je bilo, da je zavrnila, da bi odgovarjala na vprašanja poslanca SNS Janija Ivanuše. Če bodo poslanci SNS (in Levice) glasovali proti njej, se lahko znajde v težavah. A če bo padla, bo to presenečenje.

Zeleno luč za državljanstvo je Mlinarjevi prejšnji teden prižgala vlada, ki je odločila, da za izredno naturalizacijo je nacionalni interes. Kandidatka pa je danes zagotovila, da se bo držala svoje zaprisege, delala kot Slovenka in tudi kot predstavnica narodne skupnosti. Vesela je tudi, da je Avstrija pristala, da ima lahko dvojno državljanstvo

V nedeljo sem poročal, da jo nameravajo v državnem zboru za ministrico vladajoči izvoliti v četrtek. To bi bilo mogoče ob strogem spoštovanju poslovniških rokov tudi, če bi bilo zaslišanje pred odbori v četrtek in bi se premier Marjan Šarec takoj odpovedal možnosti, da zamenja kandidatko, kar lahko stori.

Bi pa bilo najbrž formalno težko v četrtek izpeljati vse te postopke.

Določba poslovnika o imenovanju ministrov z roki in določbo, da lahko premier kandidatko, ki je bila zavrnjena, tudi še umakne, je takšna:

Poslovnik o imenovanju ministrov
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu