Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ana Radovanović Širok: Podpora Ahmadu je bila iz humanističnih vzgibov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Po objavi zgodbe JE TOŽILKA ANA RADOVANIĆ ŠIROK PRED DOGOVOROM O BLAGI KAZNI AMARJU PODPISALA PETICIJO ZA AHMADA SHAMIEHA? je okrožna državna tožilka Ana Radovanović Širok danes pritrdilno odgovorila na vprašanje: bila je med podpisniki peticije proti vrnitvi sirskega begunca Ahmada Shamieha na Hrvaško.

Za pojasnilo sem jo prosil, ker bi lahko šlo za soimenjakinjo, njeno ime pa bi lahko kdo tudi zlorabil, saj je bil del podpisov, vse si lahko ogledate tukaj, pod to peticijo precej nenavaden. Med podpisniki so bili tudi Adolf Hitler, Benito Mussolini, Ante Pavelić, Mljask-skupnost ljudožercev Slovenije…

V odgovoru tožilka zanika oceno, da se je s 26 letnim iračanom Al Hamdani Yassin Amarja, ki je po vratu porezal taksista, pozneje pa napadel še policista, dogovorila za relativno milo kazen in da bi na to vplivali njeni politični nazori. Amarja je doletela kazen šest let zapora in pet let izgona iz države. Policistov Amar ni poškodoval, ker ga je ustavil strel s pištolo v nogo.

Oceno o mili kazni sem v vprašanje tožilki zapisal zaradi protestov sindikata policistov, ki menijo, da je kazen prenizka. Protest sindikata si lahko preberete tukaj.

Celoten odgovor tožilke je takšen:

Pri svojem podpisu v podporo sirskemu beguncu, sem kot fizična oseba, v svojem prostem času, delovala izključno iz humanističnih vzgibov, ki sem jim kot človek zvesta. Moj svetovni nazor nikoli ni in tudi nikoli ne bo vplival na moje delo. Svojo funkcijo državnega tožilca namreč opravljam profesoinalno in z vso potrebno odgovornostjo in sem jo tako tudi v izpostavljenem primeru. Pri zadevi Al Hamdani sem pri predlogu kazenske sankcije upoštevala sodno prakso, dejstva, ugotovljena v postopku, konkretnega obtoženca pa sem obravnavala v skladu z načelom enakosti pred zakonom, kateremu sem kot državna tožilka pred trinajstimi leti tudi zaprisegla. Zato ne drži, da je šlo za “relativno milo kazen”.

Peticijo proti vrnitvi Ahmada na Hrvaško, deportacijo sirskega državljana Ahmada Shamieha je pred dvema letoma neuspešno poskušalo izpeljati notranje ministrstvo, je po trditvah pobudnikov podpisalo več kot tri tisoč državljanov, med njimi so bili tudi politično pomembni: takrat predsednik DZ Milan Brglez, danes namestnica pravosodne ministrice Dominika Švarc Pipan, šefica društva novinarjev Petra Lesjak, takrat evropski poslanci Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Igor Šoltes, poslanci Luka Mesec, Matej T. Vatovec, Miha Kordiš, Matjaž Han, Matjaž Nemec

Podpis tožilke je v peticiji takšen:

Ahmad, podpisi, tožilka
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu