Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pred zimo: Oktobra namesto upada rekord prošenj za azil

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th november 2019, 02:59 pop

Na nenavadno dogajanje kaže statistika notranjega ministrstva o prošnjah za azil v oktobru. Zadnja leta se je septembra in oktobra dotok migrantov in s tem prosilcev za azil zmanjševal. Letos pa se je zgodilo obratno. Oktobra je notranje ministrstvo dobilo v letošnjem letu največ prošenj za azil in hkrati tudi največ v zadnjih treh letih. Bilo jih je 417.

Podatki so za zadnja tri leta po mesecih so takšni:

Porastu, a manjšemu smo bili oktobra priča tudi predlani. Naraščajoče število prošenj za azil ne pomeni, da je v Sloveniji več tujcev, ki potrebujejo našo zaščito.

Sistem tihotapljenja proti Italiji

V resnici se je celoten sistem sprevrgel v mehanizem za švercanje migrantov, ki se s prošnjo za azil izognejo takojšnji vrnitvi nazaj na Hrvaško. Ker imajo kot prosilci za azil pravico do svobodnega gibanja pa potem, ko se izognejo nagli vrniti, praviloma sčasoma odpotujejo proti Italiji, kjer ni resnega mejnega nadzora, kar je bil ves čas njihov cilj.

Dela migrantov, ki izginejo statistika, celo ne pokaže. Že napoved prošnje za azil, še pred formalno vložitvijo, migrantu omogoča svobodno gibanje in v preteklosti jih je veliko izginilo še preden so vložili prošnjo. Teh v statistikah MNZ ne vidimo. Zadnje leto se to število sicer precej niža. Izigravanje azilnega sistema v tistem normalnem delu, ko prošnja je vložena, pa kažejo podatki o velikem številu zaustavitev postopkov in zelo majhnem število pozitivno rešenih prošenj in izginotjih (zlorabah).

Podatki za letošnje leto o rešenih primerih so takšni:

Z azil v veliki večini prosijo moški iz Alžirije, Maroka, Pakistana in Afganistana, kar kaže, da ne gre za begunce, ki bi jih čez mejo pognala vojna, revolucija ali kakšno tovrstno preganjanje, ki praviloma ne loči med spoli.

Skoraj brez žensk med prosilci

Praviloma so to mlajši moški, ki se zaradi ekonomskih razlogov poskušajo preseliti v države Zahodne Evrope. Njihov cilj ni Slovenija. Preko mejnih prehodov v Nemčijo, Francijo in podobne države pa ne morejo, ker ne izpolnjujejo pogojev za vstop v območje EU. Iz Pakistana in Bangladeša med prosilci za azil letos sploh še ni bilo nobene ženske:

Od kod je geografsko največ prosilcev za azil, si lahko ogledate tudi na interaktivni karti sveta, z miško lahko prikličete število moških in žensk, ki so letos iz posamezne države pri nas prosili za zaščito:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu