Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sindikati z vetom v obrambo dodatka za neplačano delo!

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th november 2019, 03:01 pop

Interesna skupina sindikatov, ki jih v državnem svetu zastopajo Lidija Jerkič, Branislav Štrukelj, Ladislav Rožič in Oskar Komac, je že napovedala, da bodo zahtevali glasovanje o vetu na ukinitev državnega dodatka za brezplačno delo za razna društva in zavode, ki ga je država zadnja leta izplačuje prejemnikom socialne pomoči.

O vetu bo državni svet glasoval prihodnji teden. Verjetno v torek.

Državna podpora suženjstvu

Dodatek, ki so ga politiki z leve promocijsko poimenovali “za aktivnost”, je precejšnja sramota, ker z njim okoli deset tisoč socialno šibkih prejema državno plačilo okoli evro za uro dela in to brez pokojninskih in podobnih zavarovanj in pravic, ki pa zakonu pripadajo vsem zaposlenim.

Ker jim delodajalci niso plačevali sploh ničesar (vsaj uradno), je država s tem podpirala neke vrste suženjsko delo s pojasnilom, da gre za dobrodelnost in da se tisti, ki tako delajo, sčasoma vključijo v trg dela.

Ni še jasno, na kakšen način bodo sindikalisti vložili zahtevo za glasovanje državnega sveta o vetu. Lahko zberejo najmanj osem podpisov svetnikov. Zadoščalo pa bi tudi, če zahtevo vloži interesna skupina ali zahteva odločanje komisija državnega sveta.

Po neuradnih podatkih so sindikalisti ponudili, da bi državni svet lahko odločal tudi v prostorih sindikatov, ker trenutno zaradi prenove državni svet nima lastne dvorane v državnem zboru.

Po prvih informacijah iz državnega sveta ni zelo verjetno, da ne bi bilo mogoče najti prostora v državnem zboru in da bi sindikalisti prepričali večino svetnikov, da bi z vetom branili dodatek, ki je bil uveden in se je razrasel v času ministrice Anja Kopač Mrak iz SD Dejana Židana v časih hude krize in ki ga danes ostro brani Levica Luke Meseca.

Poslanec Levice Miha Kordiš je  prejšnji teden na spletnem omrežju Facebook koalicijske poslance, pred glasovanjem ali ukiniti dodatek, označil celo za “navadne svinje”.  V državnem zboru je Marko Bandelli (SAB) zaradi tega pred glasovanjem o ukinitvi dodatka zahteval opravičilo s stavkom:

“Ker mi nismo nobene svinje. Mi tukaj delamo za državo in smo bili izvoljeni od države, ker na tak način ni žalil samo nas, ampak je žalil vse tiste ljudi, ki so izvolili nas, da smo danes tukaj.”

A opravičila ni bilo.

Glasovanje o ukinitvi dodatka pa se je izteklo v ukinitev, za katero je bilo 34 poslancev, proti 18:

Iz SAB je bil za ukinitev le Bandelli. K ukinitvi so pomagali poslanci SDS in NSi, ki so se pri glasovanju vzdržali, poslanka NSi Tadeja Šuštar pa je ukinitev celo podprla. Enako je ravnala večina poslancev SNS, ki že nekaj časa podpirajo vladne predloge.

Če bo veto prihodnji teden izglasovan, kar se zdi malo verjetno, bo morala vlada zbrati 46 glasov. Torej krepko več kot 34.

Na posnetku je sindikalist Branimir Štrukelj:

Branimir Štrukelj med sejo državnega sveta Foto: DS
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu