Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sramota: DZ je izvolil sodnika. Enega.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 09:28 dop

Poslanci so včeraj za okrožnega sodnika v Kranju izvolili Gregorja Berdena. To je precej neverjeten dogodek v državnem zboru, ki se zavzema za enakost spolov, na predlog sodnega sveta, torej sodne oblasti same, pa za sodnike potrjuje le ženske. Gre za funkcionarje, kjer bi spoštovanje pravil, ki jih skuša politika uveljaviti drugim, še toliko bolj pričakovali od njih sami.

A s feminiziranjem sodstva nikakor ne vodijo z vzgledom.

Sodstvo samo se požvižga

Tudi tokrat se pravilu feminizacije niso izneverili. Ob enem sodniku, so najbolj feminizirano sodstvo v EU včeraj poslanci okrepili še petimi novimi sodnicami. V Kranju so ob Berdenu za okrožno sodnico izvolili še Nino Prosen, v Ljubljani pa za okrožne sodnice potrdili Petrušo Jager, Katjo Rebula, Urško Zorko in Ana Klampfer Binder.

Posnetek s prisege šestih novih sodnikov je takšen:

Prisega sodnika in petih sodnic Foto: DZ/Matija Sušnik

Z vidika enakosti spolov, kar oblast močno zagovarja pri zaposlovanjih sicer, je to dober rezultat v primerjavi s prejšnjo sejo. Prejšnji mesec so poslanci izvolili pet novih sodnic in niti enega samega sodnika.

Naše sodstvo je že dalj časa eno najbolj feminiziranih v Evropi, na nižjih sodiščih pa imamo celo največji delež žensko v EU sploh.

Le formalno o tem, kdo bodo sodniki, odločajo poslanci. Dejansko pa odloča sodni svet, ki parlamentu predlaga, koga imenovati in kjer vsako zavrnitev kandidature razumejo kot napad na neodvisnost sodstva.

Sodstvo samo se požvižga na enakost spolov. Sami v velikanski večini predlagajo le ženske.

Ob tem pa pogosto protestirajo, da njihovih odločitev ne bi smel potrjevati državni zbor, češ da je to politizacija.

Ministrstvo ne stori nič

Poslanci bi sodni svet lahko, ker očitno ne gre “prostovoljno”, k temu, da bi upoštevali, da v državi obstajajo tudi moški, prisilil s spremembo zakonodaje, da morajo tudi v sodstvu pri kandidaturah upošteva spolne kvote, ki jih poznamo na volitvah političnih funkcionarjev.

A za zdaj predloga za kaj takega še ni bilo. Zdi se, da si poslanci ne upajo, da jih iz sodstvo ne bi že spet obtožili poskusov vplivanja ne njihovo neodvisnost. Vplivanja na za skupnost katastrofalno ravnanje sodstva samega.

Kako “uspešni smo” pri enakosti spolov v sodstvu kaže preglednica. Dejanski položaj se je, ker od takrat zaposlujemo večinoma sodnice, še poslabšal:

V Evropi velja, da raznolikost sodnikov, vključno z uravnoteženo zastopanostjo spolov, zagotavlja dodatno znanje, veščine in izkušnje ter izraža družbeno stvarnost, opozarja tudi ministrstvo za pravosodje, ki pa zadnja leta nič ni storilo, da bi to tudi dosegli.

Izjema v preteklosti, ko gre za zastopanost spolov, je bilo vrhovno sodišče, le tam so bili sredi lanskega leta moški še v večini. A ker se upokojujejo, od takrat sta se dva sodnika, je tudi tam pričakovati, da bodo sčasoma prevladale ženske.

Na posnetku je premier Marjan Šarec, ki ima s svojo koalicijo v rokah “škarje in platno”:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu