Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vprašanja premieru: O slabem črpanju EU denarja, tudi za 74 milijonov slabo premišljenih študij

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 26/10/2019)

Po izredni seji državnega zbora, ki jo je SDS zahtevala o ugotovitvi računskega sodišča, da vlada zadnja leta ne gradi domov za starejši, načrtuje pa kar 74 milijonov le za študije, s katerimi ni mogoče doseči velikih koristi, bo danes moral pojasnjevati še premier Marjan Šarec. Za študije, od katerih bo po oceni računskega sodišča verjetno več škode kot koristi, je vlada nameravala porabiti večinoma evropski denar, a jim še ni uspelo, ker so jim celo postopki, ki so po oceni revizorjev nepremišljeni, doslej spodleteli zaradi slabe organizacije. Vsesplošno slabo črpanje evropskega denarja pa bo moral premier še posebej pojasnjevati Jožefu Horvatu (NSi)

Horvat (NSi): Zakaj pa slabo črpamo iz EU?

Zaradi staranja družbe so lahko posledica napak vlade, ki namesto gradnje domov s študijami išče alternative, velike težave in celo zlom sistema pomoči starejšim v prihodnosti.

Vprašanje o načrtih, zakaj bi porabili za kakšnih deset domov za ostarele denarja le za študije, je premieru napovedala Karmen Furman iz SDS, ki združuje 25 poslancev. Večino od 74 milijonov za študije so po ugotovitvah računskega sodišča v vladi že nameravali porabiti, a se jim je zalomilo, ker so v prejšnjem mandatu zaradi zapletov pri prenosu pristojnosti med ministrstvom za delo, vodila ga je Anja Kopač Mrak in za zdravje, vodila ga je Milojka Kolar Celarc, zamudili z začetkom aktivnosti in pretežno evropskega denarja zaradi tega še niso potratili.

Na posnetku je dom upokojencev v Idriji, ki je v lasti Kolektorja:

Foto: P. J.

Vprašanje Šarcu bo tudi o tem, komu namerava vlada 74 milijonov dati in ali bo le začela spodbujati gradnjo dodatnih domov za starejše. Primanjkuje jih povsod po državi.

Jožef Horvat iz NSI s sedmimi poslanci, bo spraševal o še naprej slabem črpanju evropskih sredstev, na kar je ponovno opozoril slovenski evropski sodnik Samo Jereb v letnem poročilu.

SNS o Kitajski, Levica o davkih

Premier je na področju črpanja evropskega denarja v dobrem letu dni odstopil že dva ministra: Marka Bandellija (SAB) in Iztoka Puriča (SAB). Začasno zdaj področje, ker še ni našla novega kandidata, vodi ministrica za infrastrukturo in predsednica SAB Alenka Bratušek. Na posnetku sta premier Šarec in Purič, ko je bil izvoljen za ministra:

Marjan Šarec in že bivši minister Iztok Purič po izvolitvi za ministra. Foto: DZ/Borut Peršolja

Zmago Jelinčič (SNS), ki zadnje čase iz opozicije vladi precej pomaga, ko se jim punta običajen partner Levica Luke Meseca, bo spraševal o povezovanju Slovenije v Svilno pot. Mesca pa bo zanimala davčna in fiskalna politika vladnih partnerjev njegove stranke, kjer vladi očitajo, da z manjšimi spremembami zakonov na davčnem in socialnem področju dajejo denar bogatim, malo pa revnim. Pravo koalicijsko vprašanje premieru pa bo tokrat Tina Heferle (LMŠ) postavila o spreminjanju volilne zakonodaje, ki ga zahteva ustavno sodišče, pogovori o tem pa so se začeli pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Celotno poročilo računskega sodišča o reviziji načrtovane porabe denarja za pomoč starejšim si lahko preberete na povezavi tukaj.

Dom upokojencev v Idriji:

Dom upokojencev v Idriji Foto: Peter Jančič

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu