Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

EU kampanje: DeSUS s Šoltesom propadel z manj denarja kot NSi

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 26/10/2019)

Desus Karla Erjavca, za katerega je glasove kot nosilec liste privabljal Igor Šoltes, je v evropsko kampanjo investiral 30.796 evrov, torej malo več kot DOM Bernarda Brščiča in le tretjino vsote, ki jo je porabila NSi Mateja Tonina, ki je z več kot sto tisoč evri pridobila evropski mandat za Ljudmilo Novak. Šoltes je ostal brez sedeža, ki ga je na prejšnjih evropskih volitvah presenetljivo dobil z lastno listo Verjamem.

Šoltes prispeval deset tisoč evrov

Da je bila kampanja DeSUS, če preračunamo vložek in število glasov podobno učinkovita kot kampanja LMŠ Marjana Šarca, kaže grafika, v kateri prikazujem podatke za vse stranke, ki so doslej že poročale o ceni kampanj. Je pa LMŠ s 72.084 v kampanjo investirala precej več in dobila dva sedeža:

Po volitvah, na katerih je Desus precej varčeval, se je zapletlo, ker je generalni sekretar LMŠ Brane Kralj Šoltesu urejal službo na vrhu državnega para podjetja Uradni list. Ker se je to zaradi protesta šefice nadzornega sveta, na katero je pritiskal, razvedelo, je moral Kralj ponuditi odstop. A posle stranke za zdaj še vodi, ker Šarec še ni našel naslednika.

Plus za preglednost

DeSUS je bil med bolj vzornimi po razkrivanju, od kod jim denar za kampanjo. Večino denarja so zbrali s prispevki, donatorji so bili:

  1. Igor Šoltes 10.000
  2. Jan Jenko 2.000
  3. Boštjan Jelovčan 2.000
  4. Drago Vrhovnik 2.000
  5. Valerija Vrhovnik 2.000
  6. Ingrid Gaberc Flis 4.000

Poročilo za DeSUS je podpisala Lidija Štruc, ki je dodatnih 8.796 evrov, da je poplačala vse računa, dobila iz rednega računa DeSUS. Z denarjem iz rednega računa velike stranke praviloma poravnajo vse stroške. DeSUS si zasluži plus za preglednost financiranja, ker denarja za kampanjo ni zbiral na rednem računu in ga le prenakazal.

Poročila večjih strank bo pregledalo še računsko sodišče, ki je včeraj že sprejelo sklepe o začetkih nadzora. Ko bodo pregledi končani, bo bolj jasno, koliko je bilo morebiti nepravilnosti.

Po reviziji bodo stranke dobile delna povračila stroškov.

Celotno poročila DeSUS je takšno:

EU volitve, Desus, kampanja
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu