Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dodatek za aktivnost: Iz Levice so pri glasovanjih nekoliko goljufali

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 08/02/2020)

Da bi zaradi suma goljufanja pri glasovanjih poklicali organe pregona, je Marjan Pojbič (SDS) po polnoči na odboru za delo nekajkrat pripomnil, ko je bilo jasno, da glasuje precej več poslancev Levice kot imajo v odboru članov. Odločali so ukinjanju dodatka za aktivnost za prejemnike socialnih pomoči.

Ko Sukičevo zanese čez rob

Da jih je v Levici hudo zaneslo, se je pokazalo, ko je predsednik odbora Vojko Starovič (SAB) Natašo Sukič (Levica) po polnoči, torej že danes zjutraj, ustavil, ko je že pojasnjevala, kako namerava glasovati o ukinjanju dodatka za delovno aktivnost. Ustavil jo je s takšnim stavkom:

“Saj ne morete glasovati. Nimate pooblastila. Že spet ste zlorabili…”

Člani odbora iz Levice so Primož Sitar, Boštjan Koražija in Miha Kordiš. Drugi jih lahko zamenjajo, če dobijo pooblastila. A tokrat je bila tam praktično celotna poslanska skupina Levice z vodjo poslanske skupine Matejem T. Vatovcem, šefom stranke Lukom Mescem in tudi že omenjeno Natašo Sukič. Le neuspešne evropske poslanke Violete Tomić ni bilo opaziti. Na odbor smejo priti in sodelovati tudi poslanci, ki uradno niso člani. Ne smejo pa takšni glasovati. A iz Levice ponoči so. Poslanka Sukičeva pa je celo pojasnjevala, kako bo glasovala, čeprav ne bi smela soodločati.

Ko se pojavi SDS

Razlog za zaplete je bil, ker vlada predlagala ukinitev do dvesto evrov dodatka za prostovoljno delovno aktivnost dobitnikom socialne pomoči, čemur pa nasprotujeta vladni SD in Levica. Ta dodatek socialno ogroženi dobijo od leta 2014 tudi, če prijavijo, da delajo za nevladne organizacije. Število prejemnikov strmo raste in se je decembra lani približalo deset tisoč. Z ukinitvijo bi država privarčevala okoli 16 milijionov, so pojasnili iz vlade, kjer opozarjajo, da je država krepko (tudi na zahtevo Levice) dvignila socialno pomoč, ki je danes višja kot je bila nekoč s tem dodatkom vred in da smo v času gospodarskega vzpona, ko za takšno posredovanje države ni potrebe.

Še posebej je Levico razjezilo, ker so si vladne stranke in ministrica Ksenija Klampfer (SMC) brez SD (z deset poslanci) in Levice (z devetimi) zagotovila večina, ker je podporo spremembi napovedala opozicijska SDS Janeza Janše, ki s svojimi 25 poslanci združuje krepko več poslancev kot omenjeni stranki skupaj. SDS so vladne stranke zaradi tega ponoči potrdile dopolnilo, da se bodo prejemniki socialnih pomoči poslej morali prijavljati za javna dela, sicer bodo ob pol pomoči. Ne bo pa to veljalo za tiste, ki morajo skrbeti za majhne otroke ali osebe, ki potrebujejo pomoči.

Po domače: z leve so izgubili še bolj kot je najbolj kazalo, ker so poskušali onemogočiti vladni predlog.

Seja odbora za delo je zaradi protestov in zavlačevanj Levice namesto načrtovane ure trajala kakšnih 12 ur in se zavlekla čez polnoč.

Na koncu je večina v odboru potrdila ukinitev dodatka in dopolnilo SDS o znižanju nadomestil, če se prejemniki pomoči ne prijavijo za javna dela.

Obveljalo bo, če to potrdi še državni zbor, kjer je pričakovati še resne zaplete.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu