Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Digitalna prihodnost: crknil internet

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th november 2023, 02:44 pop

Po hekerskih napadih na Holding slovenskih elektrarn (HSE), kjer so morali menda zaradi tega nekaj časa celo ročno upravljati elektrarne, je danes crknil še internet državne uprave, nedostopen pa je celo informacijski sistem državnega zbora. Ko sem tam preveril, zakaj ni mogoče do njihovih baz podatkov, mi je Karmen Uglešič, ki vodi službo za stike z javnostjo, povedala, da so za težave z dostopom do spletne strani parlamenta odgovorni v vladi in naj za pojasnila prosim ministrstvo za digitalno preobrazbo. Interni sistemi v parlamentu pa bi naj delali, je še povedala.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo še preverjam, kaj se jim dogaja. Slišati pa je, da tudi po ministrstvih informacijski sistemi ne delujejo in zaradi tega ni čisto jasno, ali mi bodo lahko odgovorili na vprašanje poslano po elektronski pošti, kaj se jim dogaja.

Pred pisnim odgovorom je dogajanje pojasnila Ministrica Emilija Stojmenov Duh na tiskovni konferenci po seji vlade, ki je povedala, da je zjutraj okoli 8. ure prišlo do zastoja pri delovanju omrežnih stikal, kar se je odrazilo v nedelovanju spletnih strani, pošte in telefonov. Spletna mesta državnih institucij, državnega zbora in sodišč že nekaj časa spet delujejo, je povedala in dodala, da o razlogih poteka preiskava, po doslej znanem pa ni šlo za varnostni incident ali kibernetski vdor. Za nevšečnosti pa se je vsem opravičila.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija-Stojmenova Duh Foto: DZ/Teja Perko

Da je državi crknilo vse živo, so opozarjali tudi bralci Spletnega časopisa. Med drugim tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu