Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Adijo Cerar, na vrhu SMC Počivalšek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 03:26 pop

Po hudih porazih na treh volitvah zapored v letu dni se z vrha SMC poslavlja zunanji minister Miro Cerar. Vodenje stranke prevzema gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na volilni kongres pomembne vladne stranke so prišli predstavniki vseh večji strank v državi z leve in desne.

Šarec: Vodenje je težko

Najpomembnejši iz vladnih strank je bil na kongresu predsednik LMŠ in premier Marjan Šarec, ki je v nagovoru ocenil, da je vodenje v 80 odstotkih muka. Opozicijsko SDS je zastopal Franc Breznik, NSi vodja poslanske skupine Jožef Horvat, SD vodja poslanske skupine Matjaž Han, SLS predsednik Marjan Podobnik… Na posnetku sta Šarec in Han v klepetu pred uradnim začetkom kongresa:

Marjan Šarec in Matjaž Han Foto: P.J.

Premier je v dvorano prišel točno ob 11 uri, Cerar in Počivalšek pa četrt ure pozneje in je moral šef vlade zaradi tega nekoliko čakati in klepetati.

Cerar je prvi od predsednikov, po katerih so se v zadnjem desetletju imenovale stranke, ki se poslavlja. Podobni stranki imata še Alenka Bratušek in Marjan Šarec. So pa v SMC pravočasno, že v prejšnjem mandatu državnega zbora, stranko preimenovali in se ne imenuje več po prvem predsedniku.

Cerar na oblast ob zaprtem Janši

Na vrh državne politike so Cerarja in SMC prinesle volitve leta 2014, ki niso bile najbolj poštene. Glavni favorit za zmago predsednik SDS Janez Janša je moral na začetku kampanje v zapor. Sodbo v aferi Patria je pozneje ustavno sodišče v celoti razveljavilo zaradi kršitev ustavnega načela zakonitosti, ker v njej ni bilo glavnega elementa, kaj je sploh bilo kaznivo dejanje, ki bi ga naj zagrešil Janša, presodilo pa je ustavno sodišče tudi, da je bilo sojenje nepošteno, ker se ni izločil predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Masleša je bil pred imenovanjem na najvišjo sodno funkcijo predsednik sodnega sveta, njegov namestnik tam pa prav Miro Cerar. Da je moral Janša v zapor, je Cerarju koristilo. Na volitvah je Cerarjeva stranka odločno zmagala. V zgodovini poslancev je boljši rezultat dosegel le še Janez Drnovšek z LDS leta 2000. Rezultat volitev 2014 za SMC, ko je bil Janša v zaporu, in bistveno slabši na vseh poznejših volitvah, ko te sreče več niso imeli, kaže grafika:

Strmoglavljenje SMC po neregularnih volitvah poslancev leta 2014

Na evropskih volitvah le nekaj mesecev pred volitvami v DZ leta 2014 je lista SDS gladko zmagala, SMC pa še ni obstajala. Po odhodu Janše v zapor pa je SDS pristala na drugem mestu, daleč za SMC. Je pa bil Janša izvoljen za poslanca iz zapora in je prevzel mandat. Stranka Mira Cerarja pa se je kot nezrela pozneje vpisala v zgodovino, ker je poslanski mandat predsedniku največje opozicijske stranke Janši odvzela. To so storili kljub opozorilom pravnikov v državnem zboru, da ravnajo napak. In spet so naleteli na ustavno sodišče, ki je odločitev razveljavilo kot očitno zlorabo prava.

Ko se je Cerar osramotil

Članek o razkritju ene večjih sramot vlade Mira Cerarja v Spletnem časopisu, ko je bil v številnih medijih molk tudi zato, ker so jih pokupili tajkuni z interesi za stranpoti z javnim denarjem

Sodba je bila precejšnja sramota za Cerarja, ki je v politiko vstopil kot vrhunski poznavalec prava in ustavne ureditve. Odstopil je Cerar kot šef vlade zaradi druge velike sramote, ko je vrhovno sodišče zahtevalo ponovitev referenduma o zakonu o drugem tiru, ker si je Cerarjeva vlada iz državnih rezerv dodelila sto tisoč evrov za kampanjo in si s tem zagotovila nepošteno prednost pred referendumom. Na spornost vladnega financiranja kampanje z javnim denarjem sem opozoril v Spletnem časopisu. Razpravo v državnem zboru je po teh objavah zahtevala in dosegla SDS. Vili Kovačič pa je kot pobudnik referenduma, ki ni imel enakih možnosti, sprožil spore pred ustavnim in vrhovnim sodiščem. In spore proti vladi dobil.

Finančni učinki ne ravno poštene zmage SMC na volitvah leta 2014 so bili dolgoročni. Dotacije iz državnega proračuna, ki so bile zadnja leta glavni vir denarja te stranke, so dobili za štiri leta. To kaže grafika o strukturi prihodkov SMC zadnja leta:

Zaradi dotacij iz državne in lokalne ravni je SMC zadnja leta postala finančno ena največjih strank, a po zbranem denarju od članarin je ostala relativno majhna. So si pa za čas volitev leta 2018 nabrali nekaj rezerv, kar kaže grafika o prihodkih in odhodkih te stranke, kar obstaja:

Vir: Finančna poročila stranke

Grafika kaže, da je SMC v volilno leto 2018 vstopila s 720.308 evrov bilančnega presežka, pred tem je vsa leta od nastanka poslovala s presežki. A to obdobje se je v volilnem letu 2018 končalo. Na volitvah poslancev in občinskih svetov se namreč niso niti približali rezultatom štiri leta prej, to pa je stranki v zadnjem delu leta 2018 znižalo prihodke, še bolj pa jim jih bo letos. V lanskem letu, ki je bilo zaradi več volitev za vse stranke finančno težko, so poslovali s 390.113 evrov minusa. A leto še končali s 330195 presežka v bilanci.

Kakšna bo smer Počivalška?

Člane o odločitvi ustavnega sodišča, da vlada ne sme zlorabljati javnega denarja in o razlogih za molk medijev o zlorabah

Takšno stranko danes prevzema Počivalšek. V parlamentu bo imel deset poslancev, v vladi pa ob Cerarju še novega ministra za okolje Simona Zajca (po odstopu Jureta Lebna) in ministrico za delo Ksenijo Klampfer.

Na posnetku je novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki sem ga srečal, ko je zjutraj prihajal v stavbo Smelta v Ljubljani:

Novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek Foto: P.J.

Kako je premier Marjan Šarec nagovoril kongres SMC in ocenil, da je vodenje v 80 odstotkih zelo težko, si lahko ogledate na posnetku:

Na posnetku, ki je nastal pred tem nagovorom so stari in novi predsednik Miro Cerar in Zdravko Počivalšek, vmes pa premier Šarec:

Kongres SMC
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu