Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šarec po padlih ministrih dohiteva Cerarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:53 pop

Iz vlade Marjana Šarca je danes odletel že peti minister. Odstopil je Iztok Purič, ki je minister brez listnice postal, ko je po vsega 66 dneh moral že pred njim odstopiti Marko Bandelli. Oba sta bila iz kvote SAB. Bandelli se je vrnila za poslanca v državni zbor. Šarec je v dobrem letu skoraj že dohitel število zamenjanih ministrov v celotnem prejšnjem mandatu vlade Mira Cerarja. Cerarju jih je odletelo šest. Šarcu doslej že pet.

Propadli poslanski kandidat, a ne najslabši

Ob Bandeliju in Puriču so Šarčevo ekipo doslej zapustili še minister za kulturo Dejan Presiček iz SD, za okolje Jure Leben iz SMC in za zdravje Samo Fakin iz LMŠ. Primerjava trajanja ministrov Šarčeve in Cerarjeve vlade je takšna:

Kako hitro letijo ministri iz Šarčeve vlade v primerjavi s Cerarjevo

Številne menjave ministrov niso čisto zastonj. Ker je odstopil točno po pol leta opravljanje funkcije trenutno še prejema nadomestilo, ker ne more najti službe ali se upokojiti, nekdanji minister za zdravje Fakin. Za avgust je dobil bruto 4.286,83 nadomestila.

Purič za nadomestilo skoraj gotovo ne bo niti prosil, saj je bil pred prevzemom funkcije že upokojen. Ta upokojeni nekdanji šef protokolarnega objekta Brdo (rojen leta 1954), ki ga je vlada zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju Brda odstavila junija 2012, je bil eden iz množice ministrov, ki so pomembne položaje zasedli, ko so pred tem propadli na volitvah poslancev. Ni pa bil po rezultatu najslabši med takšnimi ministri. Še slabša sta bila obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS) in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec (DeSUS), za katera je bilo v njunih okrajih le okoli šest odstotkov volivcev. Purič jih je zbral slabih sedem odstotkov. S tem je precej zaostal za skoraj desetimi odstotki tudi odstavljenega Bandellija, ki je bil edini od vseh omenjenih izvoljen za poslanca.

SAB: Odločitev spoštujemo

Iz stranke SAB so odstop predstavili tako:

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu