Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je dejanski lastnik 2TDK res Zorko, je lastnik LMŠ res Kralj?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:54 pop

Ministru za finance Andreju Bertonclju je poslanec NSi Aleksander Reberšek predlagal, da bi znižal globe za vse, ki ne vpišejo podatkov o dejanskih lastnikih v poseben register, ki je bil v času prejšnje vlade Mira Cerarja uveden pri Ajpesu. Poslanci so ga uvedli s popravkom zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma. Težave pa je, da so uvedli lažnivi register, ki nikakor ne razkriva lastnikov podjetij. Obratno, povsem po slovensko ta register prikriva dejanske lastnike. Še država sama si po tem registru ne upa razkriti, lastnik katerih podjetij je. Zdaj pa država celo kaznuje podjetnike, ki ne spoštujejo slaboumnega zakona in ne vpišejo napačnih podatkov o dejanskih lastnikih.

Je Zorko res dejanski lastnik 2TDK?

V tem registru najdemo kot dejanska lastnika časopisnega podjetja Delo Andreja Krena in Natašo Luša, ki sta direktorja tega podjetja za Kolektorjev FMR iz Idrije. Prikaz, da sta dejanska lastnika, je neresnica, celo zavajanje in laž povsod po svetu, razen v Sloveniji. Tukaj je to zakon. Dejanski lastniki slovenskih železnic, ki so v državni lasti, so po tem registru Dušan Mes, Nina Avbelj Lekić in Tomaž Kraskovic. Dejanska lastnika družbe 2TDK, ki bo s kakšno milijardo vašega denarja zgradila drugi tir, pa sta Dušan Zorko in Marko Brezigar. V vseh primerih nam register dejanskih lastnikov kot lastnike prikazuje člane uprav podjetij. Kdo so člani uprav je javno dostopen podatek tudi brez tega registra.

Dodatno stvar postane smešna, ko preverimo lastništvo trenutno največje vladne stranke LMŠ. Lastnik te stranke je po registru Brane Kralj, ki ga kot generalnega sekretarja predsednik in premier Marjan Šarec s te funkcije odstavlja, ker je skušal za direktorja podjetja Uradni list nastaviti nekdanjega evropskega poslanca Igorja Šoltesa. Tako je videti informacija čudaškega državnega registra o lastništvi stranke iz Šmarce:

Če bi bil Šoltes potrjen za direktorja, bi s tem po registru postal dejanski lastnik Javnega podjetja Uradni list. Trenutno je to po državnem registru še vedno Petra Škodlar. Dejansko sicer ni.

Česa se je oblast ustrašila?

Poslanec Reberšek opozarja, da je najnižja globa za ne-vpis v register 6.000 evrov za podjetje in še 400 evrov za odgovorno osebo, po časniku Finance pa povzema, da bi naj finančna uprava 262 poslovnim subjektom in odgovornim osebam letos tudi že izrekla kazen in s tem državni proračun obogatila za 1,7 milijona evrov.

Da se nekaj dogaja sem opazil tudi sam, ker me je podjetje, ki vodi računovodstvo za izdajatelja portala, ki ga berete, pred časom opozorilo, da moram urediti podatke o lastništvu v tem registru, če jih še nisem, ker inšpektorji menda izrekajo globe.

A je že urejeno. Zapisan je pravi lastnik. No, le eden, ker register dejanskih lastnikov dejansko onemogoča, da bi razkrili, kar je res.

Prava težava niso previsoke globe, kot je v pobudi ministru zapisal poslanec Reberšek. Bedasta zakonska ureditev je problem, ker so se politiki ustrašili razkritja pravih lastnikov. Poslanec in njegova stranka bi lahko predlagala spremembo, da državni register razkrije prave lastnike ali pa, da črtamo to sedanje tratenje denarja za ustvarjanje videza registra dejanskih lastnikov.

Ki to pač ni.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu